“És una oportunitat d’aprenentatge que et permet tenir més coneixements i una visió més àmplia de l’entitat o col·lectiu. Et fa créixer com a persona, i també com a futura professional”

La Cristina és estudiant de l’últim curs d’Educació Social i actualment està fent un voluntariat a l’ONG Options Catalunya Nepal. De fet, la UVic-UCC compta amb una Oficina de Voluntariat que té convenis amb diferents entitats socials del tercer sector en les quals l’alumnat pot fer un programa de voluntariat. La participació en una d’aquestes experiències permet, d’altra banda, el reconeixement de crèdits ECTS. Amb les activitats de voluntariat es vol incidir en el desenvolupament de les competències transversals en l’estudiantat que promoguin el seu desenvolupament integral i contribueixin a la seva formació com a ciutadans actius i responsables socialment. A continuació, la Cristina ens explica la seva experiència a l’associació. Si t’interessa inscriure’t a un voluntariat, contacta amb l’UHub (uhub@uvic.cat).

  • Cristina, com vas entrar en contacte amb Options Catalunya Nepal?

Vaig conèixer Options Catalunya Nepal durant les tutories de seguiment per marxar a fer pràctiques internacionals al Nepal ja que els meus tutors són els creadors d’aquesta entitat social. Tanmateix, com que la primera setmana al Nepal vam fer un seguit de visites als diferents centres on hi anàvem les estudiants, vaig poder conèixer també Options Nepal- Catalunya.

Realitzar aquestes pràctiques em va despertar les ganes de realitzar un voluntariat. En el meu cas, se’m va presentar l’oportunitat abans del que tenia previst, ja que per motius familiars vaig tornar abans i vaig fer unes pràctiques coordinades. Aquest fet, no només em va permetre conèixer l’altre vessant de l’entitat Options, sinó també a l’associació Ashes. Mentre acabava el meu període de pràctiques a Options, concretament al barri del Montseny, a les tardes acudia a Ashes, on ens trobàvem amb les dones grans del barri, la majoria d’elles vídues.

  • En què consisteix aquest voluntariat? Quines tasques realitzes?

No tenia unes tasques establertes; és a dir, anaven variant en funció de les activitats que s’anaven realitzant. Tot i així, no sempre estaven marcades, ja que també es tenia molt en compte l’interès de les persones que acudien en el recurs, i per tant eren força flexibles.

  • Quina diferència hi ha entre el voluntariat del Nepal i el de Catalunya?

És evident que hi ha un seguit de diferències que és fan més visible que d’altres. A trets generals el context i l’entorn és molt diferent que el de Catalunya; principalment el ritme de vida de les persones, ja que a Nepal no tenen tants factors condicionants que els facin anar de bòlit. Majoritàriament són molt tranquils i amb poca puntualitat. Pel que fa a la cultura, inclou maneres, idioma, rituals, normes de comportament i creences. La religió és la vida de Nepal i és famós per la perfecta sincronia de creences hindú i budistes. No obstant, en els centres i a les cases particulars no tenen gaires recursos. Finalment, pel que fa a les persones, m’he sentit molt a gust a tots dos llocs. Al centre de Nepal la seva prioritat era que a les estudiants no ens faltés de res.

  • Recomanaries a la resta d’estudiants participar en aquest voluntariat concretament o en qualsevol altre programa?

Sí, ho recomano molt! Sobretot poder fer pràctiques internacionals i ampliar la mirada del món. Pel que fa a un programa concret, no, ja que des del meu punt de vista considero que a tot voluntariat hi ha moltes coses per aprendre. El més important és que la persona triï amb quin col·lectiu de persones vol estar, però sobretot que no es tanqui portes, sinó que es deixi sorprendre.

  • Com valores l’experiència?

Personalment és una oportunitat d’aprenentatge, la qual et permet tenir més coneixements i una visió més àmplia de l’entitat o col·lectiu. Et fa créixer com a persona, i també com a futura professional

  • El fet de ser voluntària t’ha enriquit en l’àmbit personal?

Si, evidentment. Des del moment que treballes amb persones és un enriquiment personal enorme. Però sempre cal tenir present la responsabilitat que tens envers elles.

  • Han canviat el teu enfocament i punt de vista sobre l’educació?

Sí, i tant. Tanmateix considero que cada dia adquirim nous aprenentatges, i haver realitzat aquest voluntariat m’ha permès ampliar la visió sobre un col·lectiu de persones, amb qui encara no havia tingut l’oportunitat d’intervenir.

  • Què creus que t’aportarà el voluntariat en l’àmbit professional?

D’una banda, és experiència; i de l’altra em permetrà tenir una visió més àmplia tant del col·lectiu com d’altres entitats socials.

  • Com vau adaptar les tasques i funcions durant el confinament? Vau trobar alternatives?

És evident que l’aparició de la COVID-19 va influir en la nostra pràctica educativa. Les dones van deixar d’acudir a l’espai físic del barri del Montseny i aquest va romandre tancat durant aquest període. Tot i això, no es va deixar d’atendre aquestes persones en cap moment, sinó que es feia amb l’ajuda d’altres persones, trucades a domicilis per tal de dur un seguiment i saber com es trobava cadascuna de les persones a qui ateníem. En cas que necessitessin ajuda, traspassava la informació a la coordinadora i ella feia els tràmits pertinents.

  • D’altra banda, què és el que més t’agrada de la UVic?

El tracte proper amb el professorat.

  • Amb quin/a professor/a aniries a sopar?

Aniria a sopar amb la Marta Corominas. Va ser una de les meves tutores a Nepal, durant l’estada, però sobretot en el vol de tornada, el qual ens va permetre conèixer-nos més i tractar diversos aspectes personals.

  • Quin lema et defineix?

“Viu i deixa viure”.

  • Quina és la teva cançó preferida?

La meva cançó preferida és Llençat de Lax’n Busto.

  • Quin ha estat el viatge que més t’ha marcat com a persona?

Indiscutiblement anar a Nepal, és un viatge i unes sensacions indescriptibles!

  • Quin és el teu major somni?

Tenir una vida plena de salut, i poder-la gaudir amb les persones que més estimo.

  • Ens recomanes una app o qualsevol eina informàtica útil?

El “Google fotos” et permet penjar totes les fotografies i vídeos del teu dispositiu mòbil gratuïtament. En cas de perdre el dispositiu, les pots recuperar.