La Blanca és a punt d’acabar el grau en Biologia un cop presenti al gener el Treball Final de Grau (TFG). El projecte pretén mesurar l’eficàcia i l’impacte sobre el medi d’un nou sistema per eliminar els nius de vespa asiàtica reduint l’ús d’insecticida. A més, va fer les pràctiques curriculars aquest estiu en un centre de recuperació de fauna salvatge a Costa Rica. I és que Monteis declara que precisament va decidir cursar aquest grau “per la seva passió pels animals i la natura”.
“De les coses que més m’agraden de la Universitat és la flexibilitat i la llibertat que tens com a estudiant”
- Ens podries explicar en què consisteix l’estudi i quins resultats esperes obtenir?
El TFG consisteix a fer un seguiment dels nius de vespa velutina inactivats a la comarca d’Osona amb aquest nou sistema. Amb aquest seguiment es pretén, per un cantó, obtenir més informació sobre l’espècie (per exemple, a quina alçada fan els nius, sobre quines espècies d’arbres, quina densitat hi ha…) i, per altra banda, es vol avaluar l’impacte ambiental que aquest mecanisme genera. Per fer-ho, es vol observar mitjançant càmeres de fototrampeig i observació directa què els passa als nius els dies posteriors a la seva inactivació, si hi ha espècies que els depreden o no, quines són… A més, també es vol trobar quin residu queda a l’interior del niu un cop inactivat i interessaria fer un mapa online amb tots els nius GEO localitzats per poder-ne tenir un control.
Pel que fa als resultats, s’espera que es confirmi que l’impacte que genera aquest nou sistema és mínim i que es pugui obtenir més informació sobre l’espècie i així millorar la seva gestió.
- Quin és el motiu que et va impulsar a fer un seguiment precisament dels nius de vespa asiàtica?
Sincerament, mai no m’havia plantejat fer un estudi sobre vespes ni cap altre tipus d’insecte, però quan em van proposar aquest tema em va semblar molt interessant, innovador i actual.
- La investigació l’estàs duent a terme juntament amb dues conegudes empreses de la comarca (Bionet, de les Masies de Roda, i Biodiversitat, de Taradell). Per què i en quin punt vas contactar-hi per tal que et donessin suport per al projecte?
En Roger Vila, responsable de Bionet i actualment el meu tutor extern del TFG, em va proposar dur a terme aquest projecte amb la seva empresa i amb el suport de l’empresa Biodiversitat de Taradell. Va semblar-me un molt interessant, així que vaig acceptar i vam firmar un conveni com a TFG en una entitat externa.
- Quins són els propers reptes que encares a nivell professional un cop finalitzat el projecte?
M’agradaria seguir formant-me i agafar més experiència professional. De totes maneres, encara no tinc clar en què em vull especialitzar.
- D’altra banda, què és el que més t’agrada com a estudiant de la Universitat?
De les coses que més m’agraden de la Universitat és la flexibilitat i la llibertat que tens com a estudiant, a més de la possibilitat de conèixer molta gent nova.
- Amb quin company o companya aniries a sopar?
Amb qualsevol dels meus amics i amigues.
- Quin lema et defineix?
Tracta les altres persones com t’agrada que et tractin a tu.
- Quina és la teva cançó preferida?
Stolen dance, de Milky Change
- Quin ha estat el viatge que més t’ha marcat com a persona?
El viatge que he fet aquest estiu a Costa Rica. Allà he fet les pràctiques en un centre de recuperació de fauna salvatge i ha estat una experiència increïble. A més, he pogut conèixer un país i unes persones meravelloses.
- Quin és el teu major somni?
Dedicar-me al que m’agrada, en una feina vinculada amb els animals i la natura.
- Ens recomanes una app?
Les úniques apps que utilitzo diàriament són WhatsApp i Instagram.
- Tens cap record o anècdota de la Universitat que vulguis destacar?
Tot i que en aquests 4 anys he pogut viure molts bons moments a la Universitat, sempre recordaré les sortides i “colònies” que hem tingut la sort de fer els estudiants de Biologia. A part de tot el que s’aprèn, hem passat moments molt divertits amb els companys de classe.