Des de ben jove, la Gina tenia la inquietud de conèixer mons nous i aviat va trobar una manera de fer-ho: amb només 19 anys va fer les maletes i va marxar a Anglaterra on va viure l’experiència de començar de nou en un país desconegut. Seguint aquesta vocació, va trobar el seu lloc a l’Àrea de Relacions Internacionals de la UVic: des de fa més de 10 anys dona la benvinguda als estudiants que arriben cada semestre amb ganes de viure una experiència intensa engrescadora, i per molts novedosa, que de ben segur marcarà la seva etapa universitària i la seva vida. La Gina és la cara visible de la unitat Incoming i la persona de referència per als prop de 200 joves que aterren cada any a la UVic amb diversos programes de mobilitat.
- Cada curs, t’encarregues de rebre prop de 200 estudiants. En tots aquests anys d’experiència, hi ha alguna cosa que hagis observat en aquest moment “d’aterratge”?
Igual que cada persona, cada grup i cada experiència son úniques, però sí que és veritat que, malgrat les circumstàncies, sempre percebem aquesta il·lusió per començar a viure l’experiència que han preparat amb molta antelació i que finalment, arriba: la urgència per conèixer, per saber, per situar-se en les noves circumstàncies i…llançar-s’hi de ple. A més, en molts casos, aquest programa sol ser la primera vegada que alguns estudiants surten de casa seva o del seu país tot sols…Això també fa que busquin i creïn el seu grup ràpidament, la que serà la seva “família” internacional, amb qui probablement crearan lligams molt intensos.
Una altra de les coses que solem veure i que és altament gratificant és veure el procés vital que fan en tan sols uns mesos.
- Has notat algun canvi amb el pas dels anys?
Una de les coses que sí que hem vist és que ara, quan arriben, ja es coneixen. Les xarxes socials els permeten contactar i crear grups des del seu lloc d’origen, cosa que abans era impensable. Les coneixences del primer moment formaven part de la màgia de l’arribada i, en el món d’avui, això ja ha canviat.
- El programa Erasmus és segurament el més conegut d’entre els programes de mobilitat universitària, però hi ha altres opcions per a realitzar estades a l’estranger gestionades des de la universitat?
El programa més popular és, sense cap mena de dubte, l’Erasmus i, de fet, aquesta és una de les maneres més habituals de realitzar estades a l’estranger en aquesta etapa universitària perquè ofereix beques i altres facilitats per a la vida acadèmica, com ara cursar assignatures de la carrera en una altra universitat i després convalidar-les al centre d’origen.
No obstant, hi ha altres oportunitats OUT tant per a realitzar estudis com per fer pràctiques, segons el grau o màster que s’estigui cursant i, en molts casos contemplen algun tipus de beca per a cobrir despeses. A cada facultat de la UVic hi ha una oficina on s’atén i s’informa als estudiants de les diverses opcions que tenen. I, per suposat, la informació també està disponible als apartats dels llocs web corresponents, tant a la UVic com en altres universitats.
- Quin és el tret distintiu de les mobilitats que es fan a la UVic?
Tenim un coneixement sòlid del procés que implica fer possible l’arribada del col·lectiu internacional i una àmplia experiència en el tractament de les persones un cop són aquí. En aquest sentit, fem un acompanyament estret amb sessions d’orientació i de benvinguda adequades a les necessitats de cada moment en coordinació amb altres àrees i serveis implicats.
D’altra banda, Vic té una escala més humana que ens permet un tractament més proper i personalitzat, en comparació a un lloc més gran com per exemple, Barcelona. Vic és petita, acollidora, té una vida cultural molt activa, està ben comunicada i té uns preus més assequibles.
En l’àmbit més acadèmic, la diversificació del catàleg d’assignatures orientat a l’estudiant Incoming atrau cada vegada a més visitants.
- Pel que fa les sortides i, pel que tu coneixes, hi ha o hi ha hagut destinacions preferides?
En general, podríem dir que la majoria d’estudiants prefereixen destinacions més properes a casa, és a dir, destinacions europees. En aquest àmbit destaca Itàlia i França per pràctiques i destinacions més variades i de parla anglesa en el cas dels estudiants com Holanda, Finlàndia i, fins ara (abans del Brèxit), Gran Bretanya. Evidentment, la possibilitat de rebre un ajut Erasmus és rellevant per l’estudiant a l’hora d’escollir destinació.
Destinacions com Nepal i Marroc són també populars per a realitzar una estada de pràctiques en el cas de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia.
- En la teva opinió, què és allò més important que aporta un programa de mobilitat?
El món es troba més connectat que mai. La globalització, crisi econòmica dels últims anys, COVID, etc. han provocat que cada vegada més persones estiguin interessades a cercar oportunitats o a viure noves experiències a l’estranger, i més especialment en el cas dels estudiants universitaris. En una societat cada vegada més intercultural, la disposició del programes de mobilitat internacional és clau.
Posant el focus en els estudiants que han participat en un programa de mobilitat internacional, el que es destaca a la tornada és que l’obertura a un medi pluricultural és un dels aprenentatges més destacats que han fet durant l’estada a l’estranger. També comenten de manera majoritària que, a banda de millorar en l’idioma d’acollida, han desenvolupat l’autoconfiança, l’autonomia, la gestió de l’estrès i la tolerància.
- A qui li recomanaries apuntar-se a un programa de mobilitat?
A tothom. Sense cap mena de dubte, l’experiència internacional sempre és un valor afegit. És una de les més profitoses i enriquidores que es poden realitzar en el marc dels estudis universitaris. Aporta experiència i dota d’habilitats que difícilment es poden adquirir d’una altra manera, consolida l’idioma estranger, enriqueix el bagatge acadèmic i personal, millora l’autonomia, l’autoconfiança i el creixement personal, a més de donar un valor afegit al CV que es traduirà en avantatges a l’hora de trobar feina.
En definitiva, una experiència que la majoria d’alumnes quan tornen, no dubtarien a repetir. Des de l’Àrea de Relacions Internacionals i amb totes les experiències d’alumnes IN i OUT, recomanem de no deixar passar aquesta magnífica oportunitat que la universitat posa a disposició.
CONEIX LA GINA EN UN FLASH!
- Una cançó Impossible escollir-ne només una…! Algunes de les que m’han atrapat han estat Don’t Give Up o Come to talk to me (versió Secret World Live) de Peter Gabriel i The Space Between, de Dave Mattews Band.
- Un lema: “Inhala Amor, Exhala Gratitud”
- (El teu lloc preferit) A la UVic et trobarem…asseguda en algun banc assolellat de l’exterior de l’edifici C en dies d’hivern.
- Desconnectes fent…ioga i fent algun retir de tant en tant.
- El viatge/l’estada que més t’ha marcat…La volta al món en 1 any