“Aquesta estada de pràctiques m’ha aportat seguretat a l’hora de treballar de forma autònoma al laboratori. També he pogut veure com funciona la recerca no acadèmica dins d’una empresa”

“A nivell professional, [l’experiència internacional m’ha aportat] el fet de saber espavilar-nos per nosaltres mateixos en un laboratori de bioprocessos; a nivell acadèmic, expandir els nostres coneixements; i a nivell personal, ser capaç de viure fora per mi sol amb una altre persona amb la que tenim personalitats molt diferents i ens hem compenetrat molt bé”

Ambdós han participat de forma directa i rellevant a l’empresa en el desenvolupament d’un bioprocés que s’implantarà a escala comercial, la qual cosa suposarà de ben segur una gran experiència i un valor afegit a la seva trajectòria professional. A Bisy (Àustria) van formar part d’un projecte confidencial consistent en la realització de fermentacions, l’anàlisi d’aquestes i el disseny d’un procés de purificació prou efectiu i barat. Tot això amb l’ajuda del professor Xavi Garcia de la UVic i del personal de l’empresa.

Per a la realització del seu TFG van realitzar també conjuntament un pla de treball amb Bionet a Múrcia. L’objectiu del projecte, pel qual estaven afiliats al grup de recerca QuBi, era ajudar l’equip d’aquesta companyia a provar un aparell de fabricació pròpia i observar com es comportava al llarg d’una fermentació. Aquest estudi encara no ha finalitzat, la qual cosa ha permès que a hores d’ara dues alumnes de la FCT també hi treballin com a part del seu TFG per tal de corregir certs valors del mencionat aparell.

De la Biotecnologia, en Jordi destaca que  li apassionen sobretot els bioprocessos, mentre que en Joan Marc afirma que actualment la temàtica que més l’atrau és “el downstream dels productes de fermentacions. Dissenyar, encaixar i fer funcionar tot el necessari per obtenir el producte final a partir del brou de cultiu”. Tots dos cursen actualment el Màster en Biotecnologia Avançada a la UAB on ja formen part d’un projecte que els servirà per dur a terme el TFM, i els seus plans de futur passen per fer un doctorat.

  • Què us ha aportat a nivell professional, acadèmic i personal realitzar aquesta estada Erasmus Pràctiques? 

– Joan Marc: Aquesta estada de pràctiques m’ha aportat seguretat a l’hora de treballar de forma autònoma al laboratori. També he pogut veure com funciona la recerca no acadèmica dins d’una empresa.
– Jordi: A nivell professional, el fet de saber espavilar-nos per nosaltres mateixos en un laboratori de bioprocessos; a nivell acadèmic, expandir els nostres coneixements; i a nivell personal, ser capaç de viure fora per mi sol amb una altre persona amb la que tenim personalitats molt diferents i ens hem compenetrat molt bé.

  • Penseu que aquesta experiència us servirà per ampliar el vostre currículum?

– Joan Marc: Sí, sense cap mena de dubte. Hem participat de forma activa i hem realitzat aportacions importants al desenvolupament d’un producte que entrarà al mercat.
-Jordi: Segur que sí. Una experiència a l’estranger amb una empresa com aquesta de segur que ens servirà per millorar el currículum.

  • El fet de participar en aquest Pla de mobilitat internacional us ha ajudat a conèixer de primera mà la gent i la cultura del país d’acollida?

-Joan Marc: Sí, l’empresa va ser molt acollidora en tot moment i vam poder participar en diverses activitats lúdiques organitzades per la mateixa companyia.
-Jordi: Hem pogut socialitzar amb gent austríaca i hem anat a diverses festes del propietari de l’empresa, així que sí, és gràcies al Pla de mobilitat que ho hem pogut fer.

  • Quin va ser el vostre grau de responsabilitat en el projecte de l’empresa Bisy a Àustria? Vau quedar-ne satisfets?

-Joan Marc: El nostre rol era realitzar les fermentacions necessàries per determinar la viabilitat del procés, analitzar les dades i exposar-les d’una forma clara a la resta de l’equip. També desenvolupar del procés de purificació del producte a escala de planta pilot, des del brou de cultiu fins al producte pur. Els resultats van ser molt bons en ambdós casos.
-Jordi: Quant a la nostra part, el pes va ser màxim ja que vam definir els paràmetres bàsics de les fermentacions del projecte, a més de desenvolupar-nos en part del downstream, fet que mai havíem vist amb aquest nivell de profunditat. Vam quedar molt satisfets.

  • Què és el que més vau gaudir de l’experiència a l’estranger?

-Joan Marc: Una de les coses que més vaig gaudir de l’estada va ser la riquesa històrica del país i el bon estat de conservació que tenien la majoria d’edificis històrics.
-Jordi: L’experiència assolida en una empresa en creixement exponencial i l’aprenentatge de com desenvolupar-nos en un món més empresarial. 

  • Sobre el doctorat que ambdós somieu en fer, què és el que més us crida l’atenció?

-Joan Marc: Poder contribuir de forma significativa al coneixement en bioprocessos i les oportunitats laborals que obre.
-Jordi: Penso que aquestes coses ja arribaran, de moment toca acabar el màster. Però seguint la línia en la que estem, el doctorat ha d’anar sobre els bioprocessos, però sincerament ara mateix no tinc una idea clara de la temàtica concreta.

  • Quins són els aspectes que trobeu més interessants del màster que esteu cursant actualment?

-Joan Marc: L’especialització i els conceptes en biotecnologia industrial.
-Jordi: La part en què observem més la part industrial, que és la que a mi més m’interessa i en la qual tinc ganes de desenvolupar-me.

  • Una cançó: Jordi: La gent que estimo, d’Oques Grasses.
  • Una sèrie: Jordi: Ara mateix, Squid’s Game.
  • Un lema: Jordi: S’ha d’estudiar fins que se sàpiga hahaha.
  • Tres adjectius per definir la UVic:

-Joan Marc: accessible, eficient i propera.
-Jordi: familiar, acollidora i accessible.

  • Amb quin professor/a aniries a fer una birra:

Jordi: Amb la Dolors Anton

  • El teu espai preferit de la UVic:

-Joan Marc: Els laboratoris.
-Jordi: El menjador

  • Què heu trobat a faltar un cop graduats? 

-Joan Marc: Fer classe com a molt 6 hores al dia, i no treballar-ne 8 com a mínim.
-Jordi: Companyes i companys de classe

  • Què no heu trobat a faltar? 

-Joan Marc: Haver d’estudiar determinats continguts pels quals no tenim gaire interès.
-Jordi: Els exàmens.

  • El vostre lloc/manera de desconnectar: 

-Joan Marc: Videojocs.
-Jordi: Jugar a bàsquet.

  • El viatge de la vostra vida: 

-Joan Marc: Noruega.
-Jordi: La volta al món.