La Cristina va estudiar Ciències Ambientals i compta amb un postgrau en Gestió Ambiental. Fa 9 anys que treballa a la Universitat i en fa dos que és la responsable d’aquest servei que depèn de l’Àrea d’Infraestructures i Serveis Generals. A continuació ens explica les diverses mesures de seguretat que ha adoptat la Universitat per garantir la seguretat de la comunitat universitària, així com altres accions dutes a terme que posicionen la UVic-UCC com una de les universitats catalanes més respectuoses amb el medi ambient.

“[El que més m’agrada de la UVic-UCC] és el seu dinamisme: sempre hi ha projectes nous, amb els quals poder aportar idees, innovar i posar-los en marxa”

  • Cristina, el present curs està suposant tot un repte a nivell organitzatiu degut a la casuística actual (limitacions d’aforament, docència híbrida, etc.). Com ho esteu gestionant des de la Unitat de Sostenibilitat, Benestar i Seguretat laboral?

 Bàsicament amb la màxima eficiència possible, acompanyant les persones en el seu dia a dia convivint amb la covid-19. Hem hagut d’aprendre ràpidament i sobre la marxa com es gestiona una pandèmia en una comunitat de més de 6.000 persones. La situació d’excepcionalitat i la manca de legislació específica fa que haguem de prendre decisions basant-nos en la rigorositat, posant sempre per davant la salut de les persones. Val a dir que tota la feina de gestió no recau exclusivament en nosaltres, sinó que tota la comunitat hi participa i és autoresponsable en l’aplicació de les mesures de prevenció necessàries.

  • Per exemple, fa dues setmanes es va impulsar juntament amb el Departament de Salut un cribratge massiu amb l’objectiu de detectar casos positius de covid-19 entre la comunitat universitària i tallar cadenes de transmissió. Quins han estat els resultats i quina valoració en feu?

 Doncs la veritat és que estem molt satisfets de la participació! Més de mil persones de la comunitat universitària de la UVic-UCC van participar al cribratge, que, tenint en compte la restricció de la mobilitat i el fet que fossin de caràcter voluntari, és un molt bon resultat. Tant sols un 0,5% de les persones que van participar al cribratge van donar positiu a la prova PCR, i un 2% van donar positiu en el test serològic (que vol dir que han passat la malaltia i han generat anticossos). Pel que fa als resultats globals del cribratge a totes les universitats catalanes el resultat també és molt bo: s’han fet gairebé 25.000 PCR, de les quals positives un 0,4%, i uns 23.000 tests serològics, amb un 2,8% de positivitat. 

  • El passat gener la UVic-UCC va obtenir el certificat de “Protocol Segur en Covid-19”. Què significa exactament?

És un segell que ens acredita com a universitat segura en COVID-19, basant-se en els protocols elaborats per Quirónsalud juntament amb l’empresa auditoria TÜV Rheinland. Vam veure que Bonpreu havia obtingut aquest certificat i vam dir “nosaltres també el volem!”.  Va venir un equip d’auditors per valorar totes les mesures relacionades amb la gestió de la COVID-19 (higièniques, sanitàries, organitzatives, de prevenció del risc de la seguretat i la salut per a la reducció del risc de contagi). Aquest segell ens permet donar molta visibilitat de tota la feina feta, a més del valor afegit que està certificat per una empresa auditora.

  • En el marc de les iniciatives per gestionar i controlar la situació derivada de la pandèmia també vau crear l’aplicació Gestió Covid-19 accessible a través del Campus Virtual. Quin balanç en feu?

La creació de l’eina va suposar un gran avanç en la gestió diària, no només per nosaltres, sinó també per les facultats i les secretaries de centres, les quals fan una gran feinada en el seguiment dels casos COVID-19 i altres aspectes de gestió. Aquest portal recull aquells tràmits i informacions relacionades, com ara la comunicació en cas de ser positiu, contacte estret o bé tenir símptomes, el registre d’entrega dels Equips de protecció individual (EPIS) o descarregar-te el certificat de desplaçament en cas de restriccions de mobilitat.

L’aplicació, desenvolupada per l’Àrea de les TIC, amb especial menció a l’Aleix Martí, ha estat dissenyada totalment a mida, suposant un avanç tecnològic i, per tant, facilitant i agilitzant la seva gestió.

  • Quines altres mesures concretes s’han hagut de prendre per garantir la seguretat de l’estudiantat, professorat i personal de la Universitat?

A nivell de campus, la limitació dels accessos i el seu control a les entrades principals. Es van dotar d’equipaments de lectura de temperatura i, en el cas dels estudiants, amb tauletes que mesuren la temperatura, el control de mascareta i posar-se gel hidroalcohòlic a l’entrada de les instal·lacions. A nivell de protocols i guies ràpides, es va treballar juntament amb les facultats les diferents guies ràpides per a les mesures preventives de la COVID-19 específiques per aquells graus que ho requerien, tant a nivell de PDI com d’estudiants, i que estan disponibles al web U360º Gestió Integral d’Espais. A més, s’ha preparat una formació sobre la COVID-19 pel personal treballador de la Universitat, la qual ens ha donat pas a inaugurar un projecte de formacions dinàmiques i personalitzades.

També és important destacar la figura de l’Agent COVID, que vetlla per al compliment de les mesures COVID-19 de tota la comunitat universitària, així com l’assessorament corresponent.

  • D’altra banda, des d’aquest servei també us encarregueu de vetllar per la sostenibilitat de la institució. De fet, la UVic-UCC és considerada una de les universitats catalanes més respectuoses amb el medi ambient. Quines accions específiques es duen a terme perquè això sigui així?

El projecte Ecocampus es va iniciar l’any 2006, amb l’objectiu de tenir uns campus i infraestructures sostenibles, eficients, polivalents i segurs. Des de fa uns anys hem adaptat els diferents àmbits d’actuació en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): aigua, energia (gas electricitat), energies renovables, Smart Campus, mobilitat, residus, entorn natural, consum responsable, canvi climàtic i treball en xarxa. Treballem transversalment amb la resta d’unitats de l’Àrea d’Infraestructures i Serveis Generals per aconseguir un ús més eficient dels consums d’aigua, electricitat i gas, ampliació d’instal·lacions de plaques fotovoltaiques, unes infraestructures més tecnològiques amb l’Smart Campus, una mobilitat més sostenible, la prevenció, minimització i reutilització dels residus, la promoció de l’ús de l’entorn natural, un consum responsable i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

  • D’altra banda, què és el que més t’agrada de formar part de la UVic-UCC?

El seu dinamisme: sempre hi ha projectes nous, amb els quals poder aportar idees, innovar i posar-los en marxa. A més, donada la seva diversitat de gestió, sempre aprens alguna cosa nova que no és pròpiament del teu àmbit, com per exemple saber què és i perquè serveix una reserva de crèdit, un concepte molt complex per mi…

  • Quin lema et defineix?

Si la vida no et somriu, fes-li pessigolles.

  • Quina és la teva cançó preferida?

I’ll be missing you”, de Puff Daddy.

  • Quin ha estat el viatge que més t’ha marcat?

Plymouth, al sud-oest d’Anglaterra. Vaig viure-hi uns mesos, treballant en una empresa. Malgrat no veure pràcticament el sol, el cafè dolentíssim i dinar cada dia un sandwich, va ser una experiència molt enriquidora a nivell personal!

  • Quin és el teu major somni?

Que tots siguem una més conscients de l’impacte negatiu que generem al medi natural i, de rebot, com ens afecta a nosaltres. Durant el confinament es va veure clarament com la nostra activitat influeix directament en el medi: hi va haver menys contaminació atmosfèrica i fins i tot van néixer tortugues marines a la platja de Barcelona! I sense anar més lluny, també es debat que l’origen de nous patògens com el SARS-CoV-2 prové de la degradació ambiental. Per descomptat que encara que utilitzem bosses reutilitzables per anar a comprar o fem una correcta separació dels residus és només un gra de sorra per mitigar els efectes del canvi climàtic. Cal que els governs, a tots els nivells, facin una aposta clara i ferma per promoure i aplicar polítiques ambientals i vetllar, entre tots, pel seu compliment.