Amb el Paranimf ple a vessar, Empar Moliner va inaugurar dijous passat el cicle de conferències “Dones i literatura”, organitzat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb l’objectiu d’apropar al públic la trajectòria literària de tres autores contemporànies. Acompanyada de la periodista i professora de la UVic-UCC Txell Vilamala, Moliner va explicar la seva manera de veure i viure la literatura a través d’una conversa distesa.
Convençuda que “no ha de llegir tothom”, malgrat que molta gent no renunciï a la ficció de les sèries o les pel·lícules, Moliner va afirmar que “l’acte de llegir, de convertir uns signes en un món, és d’una complexitat absoluta i s’ha de practicar molt per gaudir-lo”. Va proposar d’obligar els adolescents a llegir en veu alta com una bona mesura per encomanar el plaer per la lectura.
Moliner es va mostrar molt partidària del realisme i d’explicar les coses que passen al seu voltant, posant èmfasi en la mirada —si no crítica, observadora— de l’autor. “Quan situes els personatges en una època contemporània a la teva, molt sovint els lectors et demanen si el que escrius és basat en la teva vida, i els he de dir que sí i que no”. Va parlar del fet d’escriure la seva darrera novel·la Benvolguda (Ed. Columna) en primera persona, afirmant que “si tu, com a autor, et situes a sota, com a part, és molt millor”.
Durant la conversa hi va haver temps de parlar de temes molt diversos. Moliner va reivindicar el paper dels llibreters, i va parlar del preu dels llibres i de com complementa el salari fent coses que li agraden, com ara escriure articles o col·laborar amb mitjans de comunicació. També, de referents literaris com Faulkner, Bukowski, Víctor Català, Calders o Rodoreda, i de la situació “terminal” del català. Va afirmar que li agradaven poques coses, però molt intensament, com el món del vi, “un camí extraordinari que no és per a tothom perquè demana esforç”, com llegir literatura.
Carlota Gurt i Eva Baltasar completaran aquest primer cicle
Aquesta ha estat la primera d’un cicle de tres conferències sobre “Dones i literatura”, que continuarà el dia 24 d’octubre amb Carlota Gurt, que conversarà amb la filòloga i editora Montserrat Ayats. Gurt és coneguda pel recull de contes Cavalcarem tota la nit (Premi Mercè Rodoreda 2019) o, més recentment, pel recull de relats Biografia del foc (Proa, 2023). La tercera i última sessió del cicle serà el 14 de novembre i tindrà com a convidada la poeta i escriptora Eva Baltasar, autora, entre altres títols, de Permagel (Club Editor, 2020) o Ocàs i fascinació (Club Editor, 2024).
En totes les converses, la Biblioteca de la UVic exposa una mostra d’obres destacades de cada autora, que es poden veure i consultar al Paranimf mateix durant l’activitat. A més, en totes les sessions hi participa una llibreria, per facilitar als assistents que ho desitgin l’adquisició d’obres de l’autora. En el cas d’Empar Moliner, hi ha participat la llibreria Foster & Wallace; en el de Carlota Gurt, hi serà present Muntanya de Llibres, i en el d’Eva Baltasar, la llibreria Anglada.
Segons va explicar el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, a l’inici de l’acte, aquest és un primer cicle de conferències que tindran continuïtat durant tot el curs, a raó d’una conferència al mes, amb l’objectiu de “contribuir a la vida cultural de la ciutat proposant temes d’alt nivell divulgatiu i de diferents àmbits com són les ciències socials, l’art, la història, la tecnologia o la medicina, entre altres”.
La conferència-xerrada va comptar amb molt de públic que va omplir el Paranimf.