Les estudiants de la FEC Mireia Marcó i Rebeca Molero volen trencar esquemes a través d’una exposició de fotografia sobre els cànons de bellesa i els estereotips imposats per la societat. La mostra formarà part del seu treball Final de Grau.
Dues alumnes de la UVic-UCC han engegat un estudi sobre com es tracten els cossos no normatius femenins en la societat occidental actual, enfocant-se en la fotografia (és a dir, cossos amb pèls, cicatrius i que en general no segueixen el cànon establert). A partir de la investigació de l’evolució del tractament del cos femení a la història, analitzaran els cànons de bellesa i els estereotips imposats socialment amb l’objectiu de trencar els esquemes de la “normativitat” creant una exposició on hi mostraran la màxima diversitat de cossos.
Afirmen que “actualment estem rodejats de models o influencers que ens condicionen contínuament”, i amb aquest projecte pretenen obrir la visió del món mostrant com són realment els cossos normals sense sentir-se jutjades. Volen deixar clar que les dones s’han d’estimar com són, s’han de sentir i fer sentir estimades siguin com siguin. L’objectiu primordial és que l’exposició final cridi l’atenció i obri els ulls als espectadors, que els faci adonar-se que allò que estan acostumats a veure, no és la realitat, i que cada cos és únic. La Mireia i la Rebeca volen trencar d’aquesta manera amb l’estigmatització, impactant a l’audiència, fent-la qüestionar si allò que abans es considerava estrany o lleig era per la imposició de les normes de la societat.
Per aconseguir-ho necessiten diversitat de cossos per a ser fotografiats, i amb aquest objectiu fa uns dies van llançar una crida a les xarxes socials per trobar models que s’oferissin a formar-ne part. Si us interessa participar-hi, podeu contactar-les a través del seu Instagram @cuerposindomables i seguir-les als seus perfils personals @focu.s_ i @femmeart.m .
Al cap i a la fi aspiren a que les dones tinguin confiança en elles mateixes, que s’estimin pel que són i no per com es veuen.
Fotografies d’exemple realitzades a l’assignatura de Taller de Fotografia de Periodisme.
Foto 1: “Toma aire y descansa, reposa para la lucha de nuestros propios derechos y libertades que aún tenemos que obtener”.
Foto 2:. “Nos sentimos vulnerables al exponernos, como si por el hecho de haber nacido mujer ya fuéramos culpables. Culpables por tener deseo, por exponerlo. Silenciándonos a nosotras mismas.”
Foto 3: “A veces llegan esos días en los que solo te apetece cuidar de ti misma y no sentir a nadie más, ni siquiera a tu cabeza. A solas tu cuerpo y tú. Y es que no necesitas a nadie más”
Foto 4: “Solo puedo decir que soy indomable, ni tú ni nadie cambia mis ideas, hoy soy mujer, mañana seré mujer libre”.