Vine a fer el got i aprèn ciència! Aquesta activitat pretén apropar la ciència i el coneixement a la ciutadania per mitjà de xerrades breus i interactives per celebrar la Nit Europea de la recerca. La ciència és cultura!

DESCRIPCIÓ DE LES MICROXERRADES

La màgia de la llum i la conversió fotovoltaica

La llum, semblant al que fan les vibracions d’una corda, pertorba el medi en el que es propaga i permet descobrir-ne algunes intimitats que, tal vegada, podem aprofitar. L’energia fotovoltaica n’és un exemple ben conegut, com també ho és l’habilitat de les plantes d’aprofitar la llum per a transformar aigua i CO2 en oxigen i sucres (energia). La llum també te altres propietats que ens son útils; per exemple, la seva polarització que permet veure cinema en 3D o fabricar ulleres per a la neu. Una nova recerca en materials per la fotovoltaica aprofita de manera original aquestes propietats amb la mirada posada a l’obtenció de majors eficiències.

Investigador: Josep Fontcuberta, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona ICMAB-CSIC.

Inclusió social a través de l’esport de competició? Realitat o utopia? Reptes i oportunitats.

Aquesta microxerrada ens aproparà a les ciències socials tot exposant les oportunitats i els reptes de l’esport de competició per transformar les vides de les noies en risc d’exclusió, que s’estan estudiant en el projecte Erasmus + “SCOUT. Sport Clubs Opening Up To all girls’ participation”.

Investigador: Gil Pla-Campàs, Sport, Exercise, and Human Movement Research Group (SEaHM) de la UVic-UCC.

Del contenidor a la taula: com tancar el cicle de la matèria orgànica sense sortir del poble.

Els investigadors explicaran el projecte Med4Waste; de com un petit municipi d’Osona ha tancat el cicle de la matèria orgànica sense sortir del poble, i com exportar aquesta experiència a tota la conca Mediterrània.

Investigadors: Maria Calderó i Aleix Valls, investigadors del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC.

“Crims, O el cas del Veí Del carrer-19”

Aquesta microxerrada intentarà respondre si el virus de la Covid-19 es va originar en un laboratori de la Xina o a conseqüència d’haver arribat a indrets remots, no explorats pels humans fins a dia d’avui”.

Investigador: Marc Llirós, del Grup de Recerca Bioinformatics and Bioimaging (BI-SQUARED).

Ho moderarà: Jordi Sunyer, periodista a El 9 Nou i al 9 TV.

* Tiquet-consumició gratuïta per els 40 primers assistents!

Cal reserva prèvia trucant al telèfon 93 851 5176.