Aquest octubre ha arrencat el segon tram del cicle de conferències dIAlegs – La intel·ligència artificial a debat, organitzat per l’Ateneu de Vic. Després d’un primer cicle desenvolupat durant la primavera i tancat el mes de juny passat, la iniciativa retorna amb l’objectiu de continuar fomentant la reflexió crítica i multidisciplinària sobre la intel·ligència artificial (IA).

Fins ara, el cicle ha inclòs sis ponències, que han abordat l’impacte de la IA en diversos àmbits socials i econòmics. Aquest segon tram, en canvi, se centrarà en aspectes com la creativitat i la música. El tret de sortida va tenir lloc el dia 3 d’octubre amb la conferència “La IA serà l’artista del futur?”. La ponència va anar a càrrec de Lluís Nacenta, comissari d’exposicions i investigador en la confluència de l’art, la ciència i la tecnologia. La xerrada va oferir una visió panoràmica sobre el paper de la IA en les professions creatives, i es va basar en els projectes que artistes catalans estan desenvolupant actualment amb IA.

La segona sessió es farà el pròxim 24 d’octubre, i serà la taula “La IA ha redefinit la creació artística?”, que reunirà la cineasta Carme Puche, el poeta Josep Pedrals i el productor musical Roger Bosch. A més, els assistents podran gaudir d’un tast de les obres dels tres artistes, que han experimentat amb IA en els seus processos creatius. El 12 de desembre serà el torn de la tercera i darrera activitat, “Somnis d’un Eclipsi: música i intel·ligència artificial en simbiosi”, un espectacle en directe amb l’artista Synth-Pop vigatana Carla Serrat, guanyadora del Premi Enderrock de la Crítica al Millor Disc en altres llengües de l’any 2019. El concert combinarà la música i la IA, i oferirà una experiència innovadora que posa en diàleg l’art humà i les possibilitats tecnològiques.

L’Ateneu de Vic, fundat l’any 2015 per l’Ajuntament de Vic, la UVic-UCC i el Casino de Vic, es reafirma com un espai de diàleg i creativitat. El cicle dIAlegs vol ser una plataforma per explorar com la IA pot afectar les dinàmiques socials, laborals i culturals, i continua aportant noves mirades a aquesta revolució tecnològica que defineix la tercera dècada del segle XXI. Aquesta segona part del cicle dIAlegs forma part del programa d’activitats transversals de la UVic-UCC, que té com a objectiu aportar una mirada global sobre la IA i els seus usos.

Lluís Nacenta