L’ús cada vegada més generalitzat de les noves tecnologies com a suport de la docència genera la necessitat d’establir un protocol per a la publicació de materials didàctics per tal d’evitar que es produeixin infraccions d’acord amb la normativa establerta en els Drets de la propietat intel·lectual dels documents i materials.

Aquest protocol serà d’obligat compliment per part de tot el personal docent o investigador de la UVic-UCC que posi a disposició dels seus estudiants o col·laboradors materials accessibles des de les aules del campus, el mateix Campus Virtual o altres espais virtuals o webs que es puguin emprar tant en el desenvolupament de la docència com de la recerca. La UVic-UCC podrà supervisar l’ús de continguts d’altri en els materials virtuals i prendre les mesures necessàries en cas que no es respectessin alguns drets.

Aquest protocol, que respecta la Llei de Protecció de la Propietat Intel·lectual1 i que es complementarà amb la Normativa sobre propietat intel·lectual i industrial de la UVic-UCC2, s’articula a partir de quatre apartats:

  1. Criteris sobre documents sotmesos a propietat intel·lectual restrictiva
  2. Criteris sobre documents sotmesos a propietat intel·lectual oberta o lliure
  3. Criteris per a la utilització del Dret de Citació i d’Il·lustració
  4. Criteris en l’ús d’enllaços

1.- Criteris sobre documents sotmesos a propietat intel·lectual restrictiva:

Es consideren documents de propietat intel·lectual restrictiva aquells que es poden presentar en formats com llibres, articles o documents de caràcter digital o audiovisuals dels quals se’n protegeix l’autoria mitjançant la Llei de Propietat Intel·lectual.

En relació a aquests tipus de documents:

  • Es pot reproduir o escanejar de forma literal un document3 (en part o la totalitat del contingut) quan s’hagi obtingut de forma prèvia l’autorització del seu ús per part de l’autor o qui, en el seu cas, tingui cedida l’explotació exclusiva de l’obra, o la seva gestió a una editorial o entitat gestora de Drets que n’autoritzi la publicació total o parcial. Aquesta autorització o consentiment dels titulars dels Drets d’autor, s’haurà de formalitzar a través d’un contracte de cessió total o parcial. Cal tenir en compte, que si aquests contractes impliquen un cost econòmic, caldrà comptar amb l’aprovació del Cap d’Estudis del centre per tal de tirar-los endavant.
  • Només es pot transformar una obra literària, artística i científica amb l’autorització expressa de l’autor.
  • Es podran utilitzar els materials -en el marc de l’activitat de la UVic-UCC- de forma oberta, quan la propietat intel·lectual sigui de la UVic i es compti amb el corresponent reconeixement dels Drets d’autor.
  • L’ús de la informació extreta de Bases de dades i altres recursos contractats per la Biblioteca de la UVic-UCC està regulat per un contracte amb l’editor o proveïdor. Caldrà en cada cas consultar les llicències.

En cas que, un cop publicat un contingut, es rebés una petició de l’autor sol·licitant-ne la retirada, aquest contingut s’ha d’eliminar dels materials publicats.

2.- Criteris sobre documents sotmesos a propietat intel·lectual oberta o lliure

Són considerats documents que es poden comunicar lliurement i sense restriccions els que figuren a continuació:

  • Continguts de diaris o butlletins oficials de caràcter estatal, autonòmic… (DOGC, BOE…)
  • Els textos de les resolucions d’òrgans jurisdiccionals, preferentment extrets o recollits de bases de dades públiques (CENDOJ)
  • Continguts publicats sota la protecció de llicencies copyleft, creative commons o altres de similars i el material recollit en repositoris open access, sempre que es faci d’acord amb les limitacions que estableixi cada llicència.
  • Les tesis doctorals publicades per les universitats d’acord a l’article 21.4 del reial decret 1393/2007, en la redacció al Real Decret 99/2012. Quan el text que es consideri d’interès es pugui trobar a la tesi i també en alguna obra posterior del mateix autor, s’ha de reproduir de la tesi original.
  • Obres que, per la seva antiguitat4, es trobin en el domini públic.

3.- Criteris per a la utilització del dret de citació i d’il·lustració

Es considera, segons la Llei de propietat intel·lectual, com “la inclusió en una obra pròpia de fragments d’altres de naturalesa escrita, sonora o audiovisual, així com d’obres aïllades de caràcter plàstic, fotogràfic figuratiu o anàleg, sempre que es tracti d’obres ja divulgades i la seva inclusió es realitzi a títol de citació o per a la seva anàlisi, comentari o judici crític. Tal utilització només podrà realitzar-se amb fins docents o d’investigació en la mesura justificada pel fi d’aquesta incorporació i indicant la font i el nom de l’autor de l’obra utilitzada”.

Per tant, si el text a citar prové d’una publicació escanejada, convé que sigui transformada en un document de text (mitjançant programes d’edició de textos o OCR, si cal) i que s’incorpori als materials de manera elaborada. Això ha de permetre incorporar-hi acotacions, aclariments, precisions o valoracions sobre el contingut. Òbviament, qualsevol d’aquests documents comptarà amb la referència precisa de la font i l’autoria i reproduirà únicament aquells fragments de text que siguin necessaris per il·lustrar la qüestió a tractar.

4.- Criteris en l’ús d’enllaços

En el cas que s’utilitzin informacions o documents accessibles a través d’una pàgina web, caldrà recollir-ne l’enllaç. S’entén com una bona pràctica incorporar la citació concreta a la qual es fa referència i afegir-hi altres comentaris per acompanyar el text.

Finalment cal tenir present que en el cas que l’autor dels documents enllaçats, o qui en tingui els Drets, manifesti que aquell contingut no té autorització per ser publicat, caldrà procedir immediatament a la seva supressió.

Aquest document s’ha elaborat partint del Protocolo para la publicación de materiales didácticos en los cursos virtuales de la UNED. UNED, maig 2012.


1 Consulteu també el document de la Biblioteca UVic-UCC sobre drets d’autor i publicació digital (http://www.uvic.cat/node/837)
2 Document provisional pendent d’aprovació.
3 El document es pot presentar en suport paper o digital, sigui de text, sonor o audiovisual.
4 En cas de dubte, consulteu el document de la Biblioteca UVic-UCC sobre Drets d’autor i publicació digital (http://www.uvic.cat/node/837) o bé directament la normativa vigent.