Un altre esdeveniment IA

El 4 d’abril 2024 es va dur a terme la Jornada La intel·ligència artificial i la docència UVic-UCC, organitzada pel Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica i la Unitat de Docència Universitària i Tecnologia Educativa.

La Jornada 2024 representa la continuació d’un altre acte transversal de la UVic-UCC, la taula rodona IA i ChatGPT: una amenaça o una oportunitat?, celebrada el 22 de febrer 2023.

L’Apunt, la revista setmanal de la universitat, ja ha fet ressò del nou esdeveniment. Amb aquesta publicació UDUTE, volem explicar quina ha estat la nostra experiència i conclusions.

Ha estat tot un repte per a nosaltres organitzar un acte d’aquest tipus, tant per les qüestions logístiques, com pel disseny de la jornada. Volíem que aportés a la comunitat coneixement útil sobre aquest àmbit que ens té tan ennervats.

La jornada va ser de dues parts: una conferència a càrrec d’en Faraón Llorens, de la Universitat d’Alacant, i uns tallers per poder “tastar” diverses eines IA.

Inauguració

Vam començar la jornada a l’imponent Paranimf de la UVic.

Va fer inaugurar la jornada l’Àngels Pinyana, Vicerectora d’Ordenació Acadèmica. Es va marcar un punt quan ens va explicar que havia fet la part inicial del discurs amb ChatGPT.  Va ser breu, concisa i, com sempre, amb el seu to amable i ferm.

En Richard Samson (el nostre director a la UDUTE) va ser el mestre de cerimònies, fent els avisos pertintents i explicant el format de la jornada, i, és clar, presentant al ponent.

Conferència plenària

Quan vam contactar amb el ponent, li vam demanar que ens fes una posada al dia del que havia passat en aquest darrer any i del que es preveu que ens espera, especialment en el context universitari. I per això va titular la seva intervenció “Repassant un any d’IA, repensant un món amb IA“.

A nosaltres ens va semblar molt ben estructurada i amena: en Faraón és un gran ponent, amb domini de l’espai i del discurs. Ens va agradar, també, la seva capacitat per explicar qüestions “tècniques” importants i fer-les comprensibles per als 120 inscrits de tota la universitat (PAS i PDI, de diferents campus, amb coneixements molt variats sobre la IA).

Del molt que va dir, emfatitzem una de les darreres diapositives:

Fins a dia d’avui no hem trobat cap assistent que no hagi lloat les bondats d’aquesta conferència. Gràcies, Faraón Llorens!

Pausa cafè

El claustre de Casa Convalescència ens va acollir en els 30 minuts que vam destinar a fer un toc.

Mentrestant, vam poder experimentar amb dues demostracions IA molt llamineres que en Gerard Forcada de l’Àrea de les TIC de la UVic ens havia preparat: parlar de veu amb la versió comercial de Copilot en català i provar una eina de reconeixement facial.

Aquests moments són una bona oportunitat per entrar en contacte amb membres de la comunitat que no veiem sovint, incloses persones dels campus UManresa i UElisava.

Tallers

Volíem que la jornada tingués una part pràctica i que la gent marxés amb aprenentatges concrets per aplicar.

Així que per la segona part de la jornada vam preparar unes “receptes” per tastar eines IA que podem utilitzar en la nostra activitat acadèmica i de gestió.

Vam distribuir als assistents en l’espai de la Sala Gòtica, en 20 grups i els vam proveir d’un portàtil, material imprès i material digital que els indicaven què havien de fer.

Es va demanar que, després de l’experimentació d’alguna de les eines, es respongués una enquesta de valoració (És útil, És fàcil d’utilitzar i La faré servir) en quatre nivells (No, Una mica, Força i Molt).

Vam utilitzar MS Forms per recollir les respostes, amb un enllaç obert, accessible des de l’aula Moodle que contenia tota la informació dels tallers i des d’un codi QR.

Vam obtenir 156 respostes al qüestionari de valoració de les eines. Dels resultats preliminars en podem destacar que l’eina més provada va ser la de Crear preguntes de tipus test Moodle. Alhora, va ser l’eina que va obtenir la segona valoració més alta en la pregunta La faré servir.

La Sala Gòtica va ser un entorn extraordinari i els assistents van participar activament amb l’ajuda de l’organització, que va assistir en la resolució de dubtes i problemes tècnics.

Conclusions i clausura

Després dels tallers, vam tornar al Paranimf per fer unes breus conclusions del que havia estat la jornada.

L’Eulàlia Massana (que sóc qui escriu aquest resum) va mostrar els resultats de les enquestes sobre les eines del taller. En Richard Samson va fer la resta de les conclusions. Va repassar també diversos recursos recents sobre IA i el sector educatiu que es troben a l’aula Moodle accessible per tots els assistents.

Per acabar, en Ramon Reig, adjunt al Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica, va fer unes paraules de tancament.

Les nostres conclusions

Van ser unes setmanes prèvies molt intenses de preparació que van tenir una gran recompensa. Tot l’equip de la UDUTE (en Richard Samson, l’Anna Ballús, l’Elena Molina i jo mateixa) vam estar molt ben acompanyats en l’organització. En Borja Aguado (Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia), la Marta Boteller (UDUTE de la Facultat de Medicina), en Gerard Forcada (Àrea de les TIC) van donar un suport especial en els Tallers, i van fer de tot durant l’esdeveniment (registre, repartiment de paperets grocs i blaus, entre d’altres). En Mia León (Àrea d’Infraestructures i Serveis Generals) va ser una peça clau per garantir que tot estigués a lloc. (Un bon pla no és res si no té una bona execució!)

També vam comptar amb la col·laboració d’en Damià Álvarez (tècnic de sala), l’Àrea de les TIC i l’oficina tècnica de l’Àrea d’Infrastructures  i Serveis Generals. Gràcies a la Maria Rifà de la recepció de Casa Convalescència, que ens va ajudar amb tot, especialment amb el registre d’alguns assistents que van arribar tard.

Ara ens toca fer una trobada final per valorar la jornada amb l’equip organitzador.

Eulàlia Massana, Marta Boteller, Damià Álvarez, Anna Ballús, Gerard Forcada, Borja Aguado, Elena Molina, Richard Samson, Mia León

En línies generals, estem molt contents de com va anar tot plegat i de la bona acollida de la jornada.

Ens esperen nous reptes!