Cada cop és més comú que les empreses, organitzacions i institucions educatives emetin i atorguin insígnies digitals als seus alumnes o empleats a l’assolir objectius determinats.

Les insígnies digitals són credencials que validen l’adquisició d’uns coneixements o d’una competència, la finalització d’una activitat, el domini d’un programari o fins i tot el reconeixement d’una qualitat, i en qualsevol cas avaluen una experiència amb cert valor educatiu per a l’individu.

Les insígnies digitals tenen un gran potencial per a ampliar les oportunitats professionals d’una persona i ajudar a configurar la seva identitat digital. Són un element en alça que pot fer d’enllaç entre els aprenentatges formals i altres d’adquirits en entorns informals.

La particularitat de les insígnies és que permeten donar crèdit – a través d’un certificat digital emès per una entitat experta en el tema – a una gamma d’habilitats molt especialitzades que en entorns d’aprenentatge tradicionals normalment passarien desapercebudes.

En un certificat tradicional en paper (o la seva versió digitalitzada) la informació relativa a què saps o has après a fer sol ser poc representativa. En canvi, les insígnies digitals tenen capacitat per reflectir les destreses i experiències adquirides al llarg de la teva formació d’una manera granulada (figura 1), configurant un mapa molt detallat del teu aprenentatge:

Figura 1. Old school vs new school credentials. @bryanMMathers CC-BY-ND

 

Qué és una insígnia digital?

Una insígnia no és només una imatge (figura 2): és un arxiu que porta associat el context informatiu necessari per descriure quines habilitats específiques t’han portat a aconseguir-la.

Fes clic a la insígnia següent per comprovar-ho.

Figura 2. Exemple d’insígnia digital d’un dels cursos de la Biblioteca de la UVic-UCC

 

Aquí és on es mostra el que significa la insígnia: qui l’ha emès i a qui, per què ha estat emesa, si caduca, etc. Cada insígnia digital ha de tenir aquest tipus d’informació adjunta per a ser considerada vàlida.

Així doncs, una insígnia té dues parts diferenciades:

  • La imatge: és la part visible de què has assolit. Es pot incloure de forma senzilla al currículum vitae, perfil de LinkedIn, signatura de correu, etc.
  • Les metadades: és el que proporciona tots els detalls associats a la insígnia i prova la veracitat de la mateixa.

 

Enhorabona! Has aconseguit una insígnia…

Si segueixes un dels cursos en línia del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre, de la Biblioteca (via Ubiqua – Moodle) o de l’UHub. Servei a la Comunitat Universitària de la UVic-UCC i finalitzes amb èxit les activitats proposades pots aconseguir una insígnia digital.

També pots aconseguir-ne a través de moltes plataformes (EdX, Coursera…), i el procediment que trobaràs detallat a continuació també serà vàlid.

 

Utilitzar les insígnies com a credencials

El més important que cal que sàpigues és que per poder-la mostrar de forma vàlida primerament l’hauràs d’allotjar a una motxilla digital. El motiu és el següent: si intentes descarregar la insígnia que has rebut per correu electrònic o que has descarregat a Moodle i directament la vols inserir al teu currículum o compartir com a imatge no es podran llegir les metadades associades que és el que li dona valor com a credencial (no es veurà que l’has guanyat tu, qui te l’ha atorgat, per quin motiu, la data…).

Hi ha diferents opcions de motxilla gratuïta per a configurar un aparador personal i portàtil d’insígnies, procedents d’aprenentatges en diferents organitzacions, que permeten demostrar totes les habilitats i qualitats que has anat adquirint. Les dues motxilles principals són Badgr i Open Badge Passport. El funcionament és molt similar però ens decantem per aquesta última, que és gratuïta i propietat d’Open Badge Factory, la plataforma de gestió d’insígnies que actualmemt fem servir a les aules UVic.

 

1. Crea un compte d’usuari a Open Badge Passport

Qualsevol persona pot obrir un compte d’usuari i importar-hi insígnies que estiguin creades sota l’estàndard Open Badges.

Per crear el compte d’usuari és molt important que utilitzis el correu electrònic de la UVic, ja que altrament podria donar-te errors.

Un cop creat el teu compte, a la pàgina d’inici (figura 3) trobaràs la insígnia que has guanyat, pendent d’acceptar (my pending badges):

Figura 3. Insígnies pendents

 

2. Fes clic a Accept badge (figura 4).

 

Figura 4. Acceptar una insígnia

 

3. Tria el tipus de visibilitat que vols donar a la insígnia (figura 5).

Per compartir-la a la xarxa marca la primera opció:

Figura 5. Visibilitat d’una insígnia

 

4. Compartir la insígnia:

Des de l’opció Social (figura 6)

Figura 6. Compartir una insígnia

 

Pots compartir la insígnia a qualsevol lloc on la puguis enllaçar. Algunes idees:

  • Perfil de LinkedIn: apareixerà a l’apartat de certificacions.
  • Twitter, Facebook o a altres perfils digitals (Researchgate, Academia.edu, ORCID…)
  • Web/blog personal
  • Currículum vitae: pots fer un apartat de credencials digitals amb l’enllaç a la insígnia.

 

5. Altres opcions interessants

  • Download: Pots descarregar una versió en pdf de la insígnia.
  • Add new evidence: des d’aquí pots augmentar el valor de la insígnia proporcionant informació addicional o evidències relacionades amb les competències, habilitats o èxits que reconeix. Aquesta informació addicional pot ser una URL a una pàgina web, a una pàgina que hagis creat o a un arxiu.
  • Des de la pàgina Badges / My Badges (figura 7)

    • Pots veure totes les teves insígnies obtingudes a través d’Open Badge Factory i importades des d’altres gestors.
    • Veure estadístiques: pots veure el nombre de vegades que s’ha vist cada insígnia.
    • Gestionar les insígnies: importar insígnies des de Badgr, carregar directament insígnies com a arxius PNG o exportar insígnies des d’Open Badge Passport.

Figura 7. Pàgina d’insígnies

 

Insígnies digitals i identitat professional

Quan les insígnies formen part del nostre currículum o portafolis digital, oferim una evidència més detallada de les nostres habilitats i qualitats, del nostre treball o aprenentatge en línia, així com també dels nostres interessos i motivacions.

En l’actualitat sembla que les insígnies tenen un major valor professional per als que inicien la seva carrera, al diferenciar-los d’altres candidats similars, tot demostrant iniciativa a l’hora d’aprendre.

Per explotar aquesta possibilitat pots completar un perfil d’usuari amb aparença de portafolis digital a Open Badge Passport, des d’on podràs compartir les insígnies de forma individual, per col·leccions, amb informació addicional i configurar el teu aparador personal i portable d’insígnies.

Mira’t aquest portafoli d’insígnies d’exemple (figura 8). Pots agrupar les insígnies per col·leccions, afegint informació extra sobre aquest conjunt d’habilitats o el teu interès particular en aquest tema. Les possibilitats són proporcionals a la teva creativitat.

 

Figura 8. Portafoli d’insígnies

 

 

Sens dubte, les insígnies i portafolis digitals amb exemples del treball o aprenentatge en línia que mostrin l’evidència de cursos, competències adquirides o fins i tot l’assistència a esdeveniments o llibres llegits tindran un efecte positiu en les oportunitats professionals i identitat digital d’un candidat.