H5P és un entorn emergent molt popular que permet fer continguts interactius a la web, a vídeos, a textos, a imatges etc. El nom és una abreviació de paquets HTML5.

Permet crear continguts, com per exemple, presentacions, vídeos interactius i jocs, per afavorir la interactivitat amb els nostres estudiants dins de les aules virtuals. Aquests continguts poden ser avaluables.

H5P està totalment integrat al nucli de Moodle des de la versió 3.9 (A la UVic anem amb la versió 3.10), on podem inserir una activitat H5P i també podem incrustar elements H5P des de qualsevol altre activitat o recurs mitjançant el botó H5P integrat a l’editor de text.

Tot i les diverses ocions existents, recomanem crear continguts H5P des del Banc de contingut situat al menu de navegació de Moodle (a cada aula).

Creació i edició de contingut H5P

Per crear i editar continguts H5P al Banc de contingut, accedim des del menú de Navegació, cliquem “Afegeix” i seleccionem el tipus de contingut H5P que volem d’entre tots els tipus que hi ha.

També podem pujar elements H5P al Banc de continguts.

L’edició de contingut H5P pot variar molt en funció del tipus d’activitat i la seva complexitat.

Afegir una activitat H5P a una aula

Des del sel·lector d’activitat > Afegir Activitat o Recurs > H5P

*Hem de sel·lecionar l’activitat amb la icona blava que és la que ve incorporada a partir de la versió 3.9 de Moodle . La icona negra “Contingut interactiu” és el connector antic que està en procés de desaparició del nostre Campus Virtual.

Un cop sel·lecionada la icona blava, posem el nom a l’activitat i tindrem la opció d’afegir una activitat H5P creada prèviament en una altra aula o al Banc de continguts. No s’editen activitats H5P directament a l’activitat Moodle.

Com a opcions, podem permetre que es pugui baixar l’element H5P en l’ordinador local, que es pugui incrustar en altres espais, visualitzar el detalls de Copyright.

Trobareu explicacions més detallades de l’activitat H5P a Moodle a l’entrada més recent del nostre blog: L’activitat H5P de Moodle.

Incrustar H5P a altres activitats o recursos de Moodle

Podem incrustar elements H5P en molts espais HTML de Moodle, per exemple, a un missatge de fòrum o a na pàgina de Moodle.

Per fer-ho hem de clicar sobre el botó H5P de l’editor de text:

Quan cliquem aquest botó ens apareixen els diferents repositoris des d’on podem inserir elements H5P.

El que no podem fer des d’aquest botó és crear continguts nous d’H5P. Cal disposar de l’H5P ja creat al Banc de continguts o en un fitxer local, per exemple.

Una bona alternativa per a l’edició offline de continguts H5P

Lumi és un programari lliure d’escriptori per a Linux, Mac o MS Windows que permet l’edició d’elements H5P sense connexió a la xarxa. D’aquesta manera podem treballar en l’edició H5P en un entorn específic i optimitzat.

Exemples d’activitats

H5P és un entorn lliure creat originalment per l’empresa noruega Joubel, que encara lidera la comunitat mundial de desenvolupadors i creadors de continguts H5P. Podem veure alguns exemples d’activitats H5P al web comunitari h5p.org. Aquest web també té enllaços al portal comercial h5p.com, on podem comprar diversos serveis H5P.

Per saber-ne més

En aquest vídeo Mary Cooch descriu la integració de H5P a Moodle 3.9.

En el següent vídeo, Moodle & H5P, Magic Together, Michelle Lomman comenta diverses activitats d’H5P i explica trucs de configuració. (MoodleMoot Global 2020)


Vols fer un pas més amb H5P? Una invitació…

Us animem a provar les múltiples possibilitats que ens ofereix aquest entorn i a que participeu en el grup d’interés que hem preparat per poder compartir experiències i bones pràctiques. La idea és poder explorar les possibilitats de creació i configuració d’activitats interactives H5P tot compartint recursos i dubtes en línia i celebrant reunions periòdiques de posada en comú.Us podeu inscriure en aquest espai (només accessible a personal de la UVic-UCC).