Molts docents s’han trobat amb la necessitat o han cregut convenient crear vídeos amb diapositives de contingut acadèmic perquè l’estudiantat pugui consultar la informació en format multimèdia en línia i amb més autonomia. Aquest tipus de producte es coneix generalment amb el nom “screencast” en anglès.

Per fer això amb la màxima qualitat tècnica, convé acudir a UMEDIA i fer servir el seu espai de gravació, amb reserva prèvia. Així, tothom que vulgui pot fer un vídeo amb qualitat professional de so i imatge.

Si en canvi volem fer-ho amb més llibertat d’horari o a casa, podem fer vídeos de qualitat acceptable amb qualsevol ordinador multimèdia (amb micròfon). Si volem aparèixer en persona al vídeo, necessitarem també un webcam. Cal comprovar el micròfon perquè no tots els ordinadors portàtils disposen de micròfons viables.

Programari de gravació de screencasts

El que fins recentment ha sigut una prestació difícil i costós ara s’ha convertit en un servei normal a l’abast de tothom. A continuació, fem un repàs del programari més útil, en clau d’accessibilitat (preu i plataforma). Per instalar aquests dos programes no es necessiten permisos d’administrador a l’ordinador que fem servir.

Screencastify

Screencastify és un extensió del navegador Google Chrome. Cal fer servir un compte de Google per accedir al servei. La versió gratuïta permet fer gravacions de fins a 10 minuts. A continuació, mostrem una gravació feta amb aquest sistema i publicada a un MOOC de la UVic-UCC.

Com es veu, amb la versió gratuïta del programa, hi ha una marca comercial a dalt a la dreta.

Si vols fer servir una versió Premium del programa, sense limitacions de temps, sense marca comercial i amb la possibilitat d’utilitzar algunes eines d’edició, tenim una llicència que es pot fer servir a la Unitat de Suport a la Docència.

Val la pena consultar les tutories de Screencastify (en vídeo, en anglès) fetes disponibles per l’equip que ha creat aquest programa.

Screencast-o-matic

Screencast-o-matic és un programa semblant a l’anterior, amb algunes opcions més sofisticades a la versió gratuïta, que permet gravacions de fins a 15 minuts.

Recomanem la consulta de la tutoria en video sobre l’ús de Screencast-o-matic (en castellà) fet per Ángel Fidalgo:

Publicar el vídeo

Un cop gravat el vídeo, caldrà que es publiqui oportunament. Per saber-ne més, consulta la secció final d’un altre article recent del blog USD.