Google Hangouts és una aplicació multiplataforma de comunicació sincrònica desenvolupada per Google. Es va crear per substituir els serveis de Google Talk, Google+ Messenger i d’altres, unificant així tots els serveis en un únic entorn web, amb una nova i forta orientació a les xarxes socials (on Google encara no pot competir amb Facebook i Twitter).
La part més interessant de Google Hangouts per a la formació és l’eina gratuïta de videoconferència, que permet la creació de reunions virtuals amb bona qualitat de vídeo i so, amb un mínim de necessitats tècniques i econòmiques.
Cal tenir en compte, però, que des del mes de febrer 2014 la UVic disposa del servei de videoconferència de Blackboard Collaborate, integrat a les aules Moodle del Campus Virtual. Per tant, com a activitat docent UVic, Collaborate serà generalment l’eina de preferència. Però si hem de treballar amb persones de fora de la UVic Google Hangout pot ser una alternativs vàlida.
Per poder començar a utilitzar Hangouts, has de crear un compte de correu de Gmail. D’aquesta manera, podràs accedir a tots els serveis bàsic de Google, ja què funcionen de manera integrada.
Prestacions
- Comunicar. Entre dos o més usuaris i realitzar videoconferències amb un màxim 10 usuaris actius. Les converses realitzades es poden gravar i arxivar al núvol (YouTube en el cas de videoconfències).
- Col·laborar. Els Hangouts de Google ofereixen prestacions avançades, com ara compartir altres aplicaciones o diapositives en pantalla, fer servir el xat de text integrat, treballar en documents compartits a través de Google Drive, etc.
- Compartir. Podem compartir arxius, imatges i documents i arxivar-los a una carpeta pròpia del perfil Google+ de cada usuari.
Una complicació: Google Hangouts on Air v. Google Hangouts / Video party
Google ha fet un desplegament força embolicat i confús d’aquestes eines de videoconferència. De fet, hi ha dos tipus de Hangout: Google Hangouts on Air (GHOA) i Google Hangouts (GH).
Les GH són, en principi, videoconferències privades, amb emissió d’invitacions, però sense poder-se fàcilment gravar i arxivar les sessions.
Les GHOA són videoconferències públiques que automàticament (i obligatòriament) apareixen a la nostra línia d’activitat a Google+, es graven i es publiquen al nostre canal de YouTube. És una comunicació oberta. La poden seguir milers de persones, si bé només poden participar-hi 10 persones activament, com en el cas dels GH, però amb la diferència que en aquest cas seran les primeres deu persones que s’uneixin al GHOA que hi tindran lloc, no pas els nostres invitats.
Si els nostres estudiants no tenen inconvenient en aparèixer a YouTube, es pot fer servir aquesta per a la gravació de pràctiques en línia, com fa habitualment Àngel Tortadès, professor de la FETCH, per organitzar pràctiques orals d’alemany.
Una professora UVic que fa servir Google Hangouts amb soltura per organitzar reunions virtuals internacionals és la Rosa Pons. Recentment va compartir la seva expertesa en una sessió TIC-Exprés i amb molta gentilesa aquí ens ha deixat publicar les seves diapositives.
En tot cas, cal considerar que les eines de videoconferència de Google, tot i la seva solidesa, s’esten promocionant com a eines socials i d’oci. Els mateixos noms dels recursos van en aquesta direcció:
- “Hang out” com a verb en anglès vol dir passar l’estona, sense fer gaire res.
- “Video party”: sense comentari!
Abans de fer servir Google Hangouts a la docència, cal tenir en compte tots els aspectes mencionats anteriorment, i també val a dir que durant el curs acadèmic 2013 – 2014 l’entorn webinar per defecte de la UVic és Blackboard Collaborate, una eina que actualment es troba integrada a les nostres aules Moodle com una activitat més.
Cal tenir en compte que el camp de les videoconferències experimenta una evolució molt ràpida. Aviat podrem fer videoconferències de forma molt més fàcil des del mateix navegador:
- Propotip talky.io de tecnologia Web-RTC
Més informació a:
- Using Google Hangouts for training, Cherryleaf
- Iniciar una videotrucada (ajuda de Google)
- Google Hangouts – Manual básico de operación (2012), Universidad Veracruzana (pdf, 1.6 MB)
- Metodologías y herramientas para el desarrollo de webinar y vídeoconferencias en el ámbito universitario (2012), Universidad de La Laguna (pdf, 1 MB)