De freepik.com

Imatge de freepik.com

La interacció usuari-ordinador no és tan important en els cursos presencials, on la interacció social de treball en grup i la interacció directa amb l’equip docent són constants. A més, la gamificació pot conduir a una certa sensació de banalització del procés d’aprenentatge, substituïnt la motivació intrínsica de l’estudiant amb experiències lúdiques i motivació extrínsica, sense necessitat. Però, dit això, una activitat en línia engrescadora mai fa mal!

Però en els cursos en línia, per exemple, de formació contínua, amb poc o cap interacció social, la interacció amb l’ordinador pot ser un recurs rellevant a l’hora d’estimular el protagonisme de l’estudiant i mantenir el seu interès i atenció.

En aquest document breu repassem alguns dels recursos de creació d’experiències interactives individuals a l’abast dels equips docents que treballen a les aules Moodle del Campus Virtual aules.uvic.cat.

Gamificació i interacció lúdica

Aquestes activitats poden convertir l’estudi i l’aprenentatge en una experiència més entretinguda i motivadora

  • H5P Interactive Content
    Hi tenim expertesa. Hi ha més de 40 tipus d’activitat H5P disponibles.
  • Qüestionari
    Ja feu servir Quiiz però hi ha molts tipus de pregunta que no feu servir.
  • Level Up XP (Moodle plugin, actualment en proves)
    Un plugin que permet col·leccionar punts, I fer rankings, en base a compleció d’activitats..
  • Stash (Moodle plugin, actualment en proves)
    Un plugin que permet amagar elements col·leccionables a l’aula del curs.
  • Wooclap (al ritme de participant)
    Enquestes elegants de molts tipus, permetent diferents opcions de feedback.

Multimèdia i contingut interactiu

Activitats que combinen text, vídeo, aùdio i interacció:

  • SCORM package
    SCORM (Sharable Content Object Reference Model) és un estàndard per a paquets d’e-learning reutilitzables. A Moodle, s’utilitza per integrar contingut interactiu creat amb eines externes (com eXeLearning), permetent fer seguiment del progrés, puntuacions i temps dedicat per l’usuari dins del curs. A la UVic, no fem servir SCORM en general. És més útil en entorns de cursos repartits a centres externs, per assegurar un ús estàndard.
  • Interactive Video (via H5P). Ja mencionat. Amb aquesta activitat podem fàcilment afegir moments d’interacció a vídeos ja creats.
  • Lliçó (Lesson)
    És una activitat del tipus “tria la teva aventura”. Al peu de cada pàgina hi ha unes opcions per anar en itineraris diferents.

Reflexió i autoavaluació

Idees per fomentar la metacognició i el pensament crític:

  • Retroalimentació (Feedback)
    Una activitat de Moodle permet crear enquestes personalitzades per recollir opinions, reflexions o dades dels estudiants. És útil per avaluar el curs, obtenir retroalimentació o fomentar l’autoavaluació, amb opcions com preguntes de tipus escala, resposta oberta o selecció múltiple. Les respostes de la retroalimentació poden ser anònimes, si es vol, i els resultats es poden mostrar a tots els participants o es poden restringir només a l’equip docent. Serveix per a valoracions del curs, inscripcions a esdeveniments, etc.

Exploració i construcció de coneixement

Activitats que permeten a l’usuari construir, consultar o organitzar informació:

  • Glossari (Glossary)
    Permet als participants crear i mantenir una llista de definicions, com un diccionari, o recollir i organitzar els recursos o la informació. Un professor pot permetre que els fitxers s’adjuntin a les entrades del glossari. Les imatges adjuntes es mostren a l’entrada. Les entrades es poden cercar o explorar per ordre alfabètic o per categoria, data o autors. Les entrades poden ser aprovades per defecte o requerir l’aprovació d’un professor abans que siguin visibles per a tothom. Els glossaris tenen molts usos, com ara:

    • Una llista col·laborativa de termes clau.
    • Un espai per «donar-se a conèixer» on els nous estudiants afegeixen el seu nom i les seves dades personals.
    • Un recurs de «consells pràctics» de les millors pràctiques en un tema pràctic.
    • Una àrea d’intercanvi de vídeos útils, imatges o arxius de so.
    • Un recurs de revisió de fets per recordar.

Seguiment i presa de decisions

Activitats que impliquen triar, marcar o prendre decisions:

  • Llista de verificació (Checklist)
    Permet que l’equip docent creï una llista de verificació / llista de tasques perquè els seus alumnes puguin treballar.
  • Fòrum (mode Q&A)
    Ideal quan es vol obtenir una resposta concreta a una pregunta específica. L’equip docent publica una pregunta i els estudiants responen amb possibles solucions. Per defecte, aquest tipus de fòrum requereix que l’estudiant publiqui la seva resposta abans de poder veure les dels altres companys.

Intel·ligència artificial generativa (GenAI)

Encara és aviat com per definir una tipologia d’activitats que giren entorn a la GenAI. Tot i així, ja podem esbrinar certes dinàmiques que podem convertir en veritables motors de processos dinàmics i interactius.

Exemples d’ús de la GenAI per a la millora de l’aprenentatge:

  • Adversari socràtic. Utilitza la GenAI com a oponent en debats per desafiar les idees de l’estudiantat i fomentar el pensament crític.
  • Motor de possibilitats. Fes servir la GenAI per generar múltiples perspectives o solucions a un problema, estimulant la creativitat i la resolució de problemes.
  • Assessor. Utilitza la GenAI com a suport per aprofundir en continguts, oferint preguntes orientadores i explicacions addicionals.
  • Crítica de contingut IA. Demana a l’estudiantat que revisi i millori textos generats per IA, desenvolupant habilitats d’anàlisi i avaluació.
  • Identificació de buits de coneixement. Fes que la GenAI expliqui un procés i que l’estudiantat detecti i completi les parts que falten.
  • Tutor particular. Ofereix experiències d’aprenentatge personalitzades, adaptades al ritme i estil de cada estudiant.
  • Exploració. Permet a l’estudiantat explorar dades i continguts mitjançant preguntes i interacció activa.

En aquests casos que s’utilitza la GenAI per articular experiències d’aprenentatge serà imprescindible, si el professorat vol supervisar el procés, que els estudiants comparteixin el detall de les seves converses amb la GenAI, juntament amb les seves reflexions sobre l’ús. La integració reflexiva de la GenAI en l’educació requereix un equilibri entre el seu potencial i les seves limitacions. Aplicada amb criteri, pot enriquir l’experiència d’aprenentatge sense comprometre la qualitat ni la profunditat dels continguts educatius.

Per tenir en compte: És probable que al llarg dels propers anys s’integrin eines de GenAI a l’aula Moodle, a disposició dels equips docents i de l’estudiantat.

(Atribució d’aquesta secció: Ensenyament, aprenentatge i GenAI, disponible sota llicència Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.)