A l’hora de fer servir elements de multimèdia a pàgines web convé respectar les limitacions de l’entorn: el format del fitxer, l’espai d’emmagatzematge disponible i la velocitat de transferència dels fitxers.
No és recomanable guardar fitxers molt grans a la plataforma Moodle. Fer-ho dificulta la gestió de la plataforma, ralanteix el servidor i fa més feixuc fer una còpia de seguretat de l’aula.
A MS OneDrive, al Campus Virtual, tenim molt espai disponible però a Moodle i Mahara l’espai és més limitat.
En aquest article, donem uns consells per comprimir elements de multimèdia. Hem triat fer servir unes eines en línia recomanades al portal wikiHow (https://www.wikihow.com/Main-Page). Si no hem trobat una eina adequada a wikiHow, hem triat una opció al servei general de conversió de fitxers Convert Online (https://www.online-convert.com/). Aquest últim servei és una espècie de navalla militar suïssa de conversió i compressió de fitxers. Per tant, hi ha més opcions i la interfície és més complicada que a les pàgines de serveis monofuncionals.
Comprimir imatges (fotos)
Les imatges que provenen de captures en pantalla o de càmeres o telèfons generalment tenen una resolució excessiva, si es faran servir a una escala petita.
Seguint una de les opcions de la pàgina How to compress photos, recomanem l’ús del servei de compressió en linia https://imagecompressor.com, que pot optimitzar fitxers JPG i PNG, els fomats més freqüents a pàgines web. (Totes les imatges carregades a aquest servei s’eliminen després d’una hora.)
Un exemple d’aquest servei és la següent foto.
Hem passat la foto per Online Image Compressor per obtenir la següent imatge.
La segona foto és unes 6 vegades més petita en pes que la primera.
Les dimensions en píxels de les dues fotos anteriors són iguals. Probablement, però, no necessitem fer servir una versió amb tants píxels. Pot ser possible reduir el pes de la imatge encara més si la desem a una resolució més baixa.
Hi ha molts altres serveis en línia per redimensionar i comprimir imatges, com ara per exemple 6 ways to resize digital photos.
Comprimir àudio
MP3 és actualment el format d’àudio comprimit més universal (tot i que hi ha d’altres, com ara AAC, que ofereixen una compressió superior). Es pot graduar el nivell de compressió i qualitat als fitxers MP3 creats.
Aquí hem fet servir Convert Online (https://www.online-convert.com/) per comprimir el següent fitxer.
Bitrate 128 kbps; Sample rate 44100 Hz; Pes 652 KB
Bitrate 64 kbps; Sample rate 22500 Hz; Pes 326,7 KB
Bitrate 32 kbps; Sample rate 11250 Hz; Pes 163,7 KB
Bitrate 16 kbps; Sample rate 8000 Hz; Pes 81,8 KB
L’última versió de les quatre és 8 vegades més petita que la primera versió, i encara s’escolta més o menys bé.
Comprimir vídeo
Els fitxers de vídeo han de ser allotjats a un servidor específic, generalment, perquè solen ser molt grans, en comparació amb els altres fitxers que fem servir. Per això, acostumem fer servir YouTube i MS Stream o MS OneDrive. En aquest cas, l’optimització del fitxer no és tan important perquè la mateixa plataforma de vídeos hi aplicarà una optimització pròpia. Tot i així, pot ser interessant reduir la mida d’un fitxer de vídeo i per això hem inclòs aquest apartat, centrant-nos en el format més estès en internet, MP4.
wikiHow proposa cinc tècniques diferents de compressió de vídeo, per a diverses plataformes. Totes aquestes opcions funcionen prou bé però són aplicacions locals. També és possible realitzar en línia aquest tipus d’operació. Per fer això, hem escollit el servei gratuït MP4Compress.com. Allà vàrem reduir la mida del clip següent.
Vídeo a YouTube. La versió descarregada ocupa uns 15,2 MB.
Vídeo ocult a YouTube. Versió comprimida mitjançant MP4Compress.com. Ocupa uns 7,8 MB en còpia local, la meitat de la primera versió.
Com hem comentat anteriorment, la mida total del vídeo serà menys rellevant si està allotjat en un servidor extern, com en aquest cas. Però el concepte, de fer servir el mínim pes sense perdre qualitat, és el mateix i, si per alguna raó allotgem el vídeo en un entorn on l’espai és limitat, serà clau.
En resum
Per optimitzar la nostra tasca d’edició i gestió de fitxers, i de creació de recursos per compartir via web, i per millorar l’experiència de la persona usuària d’aquests recursos convé publicar fitxers multimèdia amb la mínima qualitat necessària, però més no.