Elena Molina a les VII Jornades FOLTE

Fa poques setmanes, m’he incorporat al Grup de Treball de Formació Online i Tecnologies Educatives (FOLTE), com a membre de la UDUTE i en representació de la nostra Universitat. Aquest grup, promogut per la CRUE , té tres objectius principals:

  • Facilitar el desenvolupament sostenible dels serveis TIC de suport a la docència de les universitats espanyoles, fomentant la interoperabilitat, la col·laboració interinstitucional i la compartició de procediments i bones pràctiques.
  • Conèixer l’estat d’implementació de les Tecnologies de Suport a la Docència a les universitats espanyoles, per mantenir-ne un mapa informatiu actualitzat.
  • Avaluar les noves Tecnologies Educatives emergents i realitzar propostes obertes per aplicar-les en entorns educatius, facilitant la transferència del coneixement necessària a les nostres institucions per a la millora de la qualitat del nostre sistema educatiu.

Durant tot l’any fan diferents activitats, entre d’altres, enquestes i webinars i un cop a l’any es reuneixen presencialment a una Universitat membre per tal de posar en comú el treball de tot l’any i compartir experiències. Els dies 4 i 5 de juliol de 2024 va tenir lloc a Múrcia les VII Jornades FOLTE, sota el títol Conectando en las aulas: estrategias educativas para motivar y comprometer al estudiantado a través de la tecnología.

Dins d’un programa força intens i interessant, es van tractar temes relacionats amb la docència i tecnologia, des de diferents punts de vista. Entre d’altres es va parlar sobre com podem fomentar la participació i el compromís de l’estudiantat universitari a l’escenari actual de les nostres universitats on hi ha cad vegada un nivell més alt de digitalització i la tecnologia està més present en els processos d’ensenyament-aprenentatge. També vam parlar dels reptes actuals en relació a la Intel·ligència Artificial i com hem de plantejar el futur universitari en aquests nous escenaris.

La Jornada va servir per fomentar el treball col·laboratiu entre les universitats participants i per fer xarxa. Personalment, entre les diferents trobades, vaig poder renovar el contacte amb els responsables de Wooclap, patrocinador d’aquestes jornades. En conjunt, vam veure que, a grans trets, tots tenim els mateixos reptes i que entre tots podem compartir experiències i accions de millora.

Des d’aquí volem agrair al grup FOLTE i a la Universitat de Múrcia la seva gran acollida!