Els alumnes de MiP van fer una sortida, el passa 6 de febrer, que tenia com a objectiu sortir de l’aula i explorar un espai dedicat a l’exposició i reflexió sobre el disseny en els seus diferents àmbits d’actuació.
Per assolir aquest propòsit, l’alumnat es va dividir en dos equips per visitar quatre exposicions, dues per grup. El primer grup va visitar l’exposició permanent “Objectes comuns. Històries locals, debats globals” i la temporal “L’oceà parla. Noves ecologies i noves economies del mar”. Aquestes mostres reflexionen sobre l’impacte del disseny en l’entorn domèstic i en el nostre ecosistema, alhora que introdueixen referents històrics com l’Escola Bauhaus, l’Escola d’Ulm o el moviment Memphis.
El segon grup va visitar l’exposició temporal “100 objectes d’IKEA que ens hagués agradat tenir a Vinçon” i la permanent “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual 1980-2003”. Aquesta darrera visita va permetre establir un paral·lelisme entre una marca globalment reconeguda com IKEA i un referent històric de Barcelona com la botiga Vinçon. A més, els estudiants van poder conèixer dades sobre aquests dos sectors i exemples de comunicació aplicada. La visita a l’exposició permanent també va permetre comprendre les implicacions de l’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 en el sistema comunicatiu i en la projecció de la ciutat i el país al món.
Un cop finalitzades les visites, l’alumnat va compartir impressions i va tenir l’oportunitat d’intercanviar els rols per visitar les exposicions de l’altre grup. Així mateix, van aprofitar l’experiència per generar contingut pel projecte que desenvolupen a Instagram amb el compte @uvikers__.
Objectius de l’activitat
- Reflexionar sobre l’impacte del disseny en la vida quotidiana, posant èmfasi en la seva evolució, sostenibilitat i digitalització.
- Conèixer referents històrics del món del disseny en diferents àmbits (objectes, disseny gràfic i influència en els espais).
- Relacionar projectes reals amb el contingut de l’assignatura.
Valoració de l’alumnat i equip docent
Els comentaris de l’alumnat van ser majoritàriament positius. Van trobar la sortida interessant i enriquidora, especialment pel coneixement adquirit sobre nous referents. A més, van valorar molt positivament la possibilitat de tenir temps lliure per explorar altres exposicions del museu, cosa que els va permetre aprofundir en nous projectes més enllà dels previstos inicialment.
La valoració per part del professorat també és positiva. Tota la classe va participar activament i, malgrat l’emoció de sortir de l’aula i viure una dinàmica diferent, l’activitat va resultar profitosa per a tothom. Aquesta experiència no només va permetre ampliar coneixements, sinó que també va contribuir a reforçar el sentiment de grup i a generar noves sinergies entre l’alumnat.
![]() |
![]() |