La formació professional inclou totes aquelles accions formatives que capaciten a l’estudiant per a l’exercici qualificat d’una professió i el prepara per a l’adaptació als canvis que el món laboral requereix. Alhora contribueix en el seu desenvolupament personal, i respon a les necessitats de talent dels sectors econòmics i productius.
La formació professional inclou la formació professional inicial (LOE i LOGSE) i la formació per a l’ocupació.
La primera, la formació professional inicial, és la que depèn orgànicament del Departament d’Educació, la segona, la formació per a l’ocupació depèn del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), ambdues però tenen l’objectiu de formar per assolir un seguit de competències professionals i s’estableixen passarel·les entre un i altre sistema d’estudi.
La formació professional inicial, és la més coneguda i inclou:
-
- Programes de Formació i Inserció (PFI) que donen resposta a joves que no disposen de graduat en ESO i permeten adquirir competències per continuar amb la formació o bé per millorar l’accés al món laboral.
- Formació Professional (FP) que comprèn un seguit de títols, els més coneguts, organitzats en dos nivells de qualificació, els de grau mig (CFGM) i els de grau superior (CFGS). Milloren la formació al llarg de la vida, possibiliten l’adaptació a les situacions personals i professionals de l’alumnat, i milloren l’oferta i la qualitat de l’educació. Cobreixen un total de 24 famílies professionals diferents, i n’existeixen un total de 54 de grau mig i 84 de grau superior.
- Ensenyaments Artístics o d’arts plàstiques i disseny, capaciten per al desenvolupament qualificat de les professions relacionades amb el disseny, les arts aplicades i els oficis artístics. Permeten l’accés a l’ocupació i la participació activa en la vida social, cultural i econòmica.També s’organitzen en dos nivells de qualificació, grau mig i grau superior.
- Ensenyaments Esportius, es tracta de formació d’entrenadors, són ensenyaments de règim especial que condueixen a l’obtenció del títol de tècnic/a d’esports o tècnic/a superior d’esport. També s’organitzen en dos nivells de qualificació, grau mig i grau superior.
Existeixen passarel·les entre uns i altres programes a través de proves d’accés.
La formació per a l’ocupació inclou els certificats de professionalitat que s’organitzen en tres nivells en funció al grau de qualificació. Un certificat de professionalitat és la formació que acredita la persona que la supera com a professional competent per desenvolupar una activitat laboral d’acord amb les exigències de la producció i l’ocupació. És a dir, que la persona té els coneixements i les habilitats per desenvolupar-la de forma correcta i d’acord amb les exigències del mercat. S’organitzen d’acord amb els sectors productius i en base a necessitats concretes. Si en vols saber més consulta el web del SOC.