L’estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2024, elaborat pel Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya, confirma que l’entrada al món laboral, per part dels graduats en Formació Professional (FP) a Catalunya, s’ha mantingut en augment després de la pandèmia. La taxa ha crescut des del 45,32% el 2021 fins al 54,44% el 2023, mostrant una millora sostinguda.
El percentatge de graduats que estan en recerca activa de feina ha baixat lleugerament, situant-se en un 10,96%, molt per sota de la taxa d’atur juvenil general a Catalunya. A més, més de la meitat dels graduats (54,8%) continuen formant-se o combinen estudis amb feina, amb un fort interès per seguir itineraris acadèmics més especialitzats, com la transició del grau mitjà a grau superior o la incorporació a la universitat.
L’FP dual destaca per una inserció laboral encara més alta, del 67,4%, en comparació amb el model clàssic de formació en centres de treball (FCT), amb un 48,3%.
Pel que fa a la distribució per edats, la inserció creix amb l’edat, arribant gairebé al 80% en majors de 30 anys. També es manté una diferència segons el nivell de grau, sent més alta en titulats de grau superior (66,78%) que en grau mitjà (41,85%). Curiosament, la taxa global d’inserció és més elevada entre les dones (56,7%) que entre els homes (52,3%), en gran part perquè les dones compaginen més sovint feina i estudis.
Les famílies professionals amb més inserció són les àrees d’energia i aigua, ensenyaments esportius, instal·lació i manteniment, fabricació mecànica, química, entre d’altres, totes amb percentatges per sobre del 60%.
Volem destacar també, que les pràctiques laborals continuen sent la principal via d’accés al mercat per a un quart dels graduats, seguida pels serveis d’intermediació dels centres i el networking personal. Els principals motius per no trobar feina estan relacionats amb la manca d’experiència o la poca adequació de les ofertes laborals, no tant amb la falta de formació.
Per acabar, l’estudi destaca una millora en les condicions laborals: augmenten les contractacions indefinides, especialment entre titulats de grau superior (64,37%) i també entre tècnics mitjans (52,58%). Les retribucions també milloren, tot i que persisteix una bretxa salarial de gènere.
Informació extreta de: