Un estudi d’inserció laboral dels Ensenyaments Professionals 2018 mostra per cinquè any consecutiu el creixement de la xifra d’inserció laboral de les persones graduades en ensenyaments professionals. És una de les conclusions que s’extreuen de l’estudi, un treball que analitza la situació laboral i formativa dels graduats el curs 2016-2017 en ensenyaments professionals, enquestats entre sis i nou mesos després d’haver acabat els seus estudis. El treball està elaborat conjuntament pel Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya.
Les principals conclusions de l’estudi mostren l’increment de la inserció laboral, que inclou els que treballen i estudien i treballen alhora, d’un 0,64% respecte a l’any passat. L’augment és més significatiu, d’un 1,37%, si es contempla el percentatge de graduats que opten per la continuïtat formativa –és a dir, que estudien i treballen o que només estudien, i se situa en el 52,56%.
Es remarca la menor afectació de l’atur en els graduats en FP, incloent la mitjana d’atur a Catalunya com l’atur dels joves entre 16-24 anys. Mentre que l’atur juvenil se situava al 28,82%, la mitjana de graduats de grau mitjà que buscaven feina era d’un 8,64% i entre graduats superiors un 9,32%. Això suposa que la taxa de graduats en formació professional no ocupats és tres vegades inferior a l’atur juvenil.
Es destaca el fet que l’FP dual continua tenint una inserció laboral superior a la inserció global dels ensenyaments professionals. Així, un 65,12% dels enquestats treballen o compaginen estudis i feina, i el nivell de desocupats es tan sols del 6,57%. L’FP dual, per tant, incrementa la inserció dels graduats, en tant que tenir un títol d’FP és una garantia de trobar feina en un 90% de possibilitats.
Aquesta inserció laboral creix progressivament segons l’edat dels graduats, ja que els més joves continuen la seva formació sent un 78,76% i els més grans de 30 anys presenten una inserció laboral elevada, d’un 82,02%.
Per últim, l’estudi ha visibilitzat el creixement dels contractes laborals entre els graduats respecte l’any passat, tant pel que fa als contractes temporals com els indefinits. Entre els tècnics superiors, un 34,07% tenen contracte indefinit, i en els tècnics mitjans l’augment es dona a la contractació temporal, majoritària en un 65,49%.
Font: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/323342/formacio-professional-eina-exit-insercio-laboral
Publicada el 21 de gener de 2019