Què és SEQUAL?

SEQUAL, “Social-ecological relations and gender equality: Dynamics and processes for transformational change across scales”, és un projecte que investiga les diferències de gènere en la participació i el lideratge en processos relacionats amb el clima (pràctiques quotidianes, presa de decisions i estratègies d’adaptació) a tots els nivells de la societat.

L’objectiu del projecte és entendre les connexions i els fluxos de poder per aprofundir en els processos de canvi climàtic i les relacions de gènere i abordar aquestes qüestions com a processos socials, ecològics i polítics a través de les fronteres i a escala.

El projecte d’investigació SEQUAL tracta la dimensió de gènere en el comportament climàtic i la presa de decisions. Centrant-nos en el sector de la gestió dels recursos naturals, investigem les diferències de gènere en la participació i el lideratge en processos relacionats amb el clima (pràctiques quotidianes, presa de decisions i estratègies d’adaptació) a tots els nivells de la societat. Defensem que la gestió dels recursos naturals és un sector especialment adequat per explorar les interseccions i interdependències del canvi climàtic i el gènere d’una manera innovadora. Aquí els conflictes relacionats amb la política climàtica són transversals en termes: estratègies d’adaptació i mesures de mitigació efectives; per a la subsistència i el benestar; i per a la salut dels ecosistemes i la biodiversitat. Els grups vulnerables depenen molt dels recursos naturals i, en comparació amb els homes, les dones solen ser les més afectades pel canvi ambiental. No obstant això, el gènere ha estat àmpliament descuidat en la gestió dels recursos naturals i l’acció climàtica.

Estenem les fronteres de la investigació en aquest camp per centrar-nos en per què es produeixen les diferències de gènere, com es produeixen i es reprodueixen i la seva ubicació social (on). Realitzem anàlisis de discursos de dalt a baix sobre la política sobre el canvi climàtic i la igualtat de gènere en la gestió dels recursos naturals a tres països, Noruega, Suècia i Espanya. Basem la veritat en l’anàlisi de les nostres polítiques mitjançant estudis de casos qualitatius a través de les fronteres nacionals sobre ramaderia de rens a l’Àrtic, agricultura comunitària als Pirineus i comunitats de boscos secs a Burkina Faso. A continuació, ens centrem en les interaccions entre nivells mitjançant anàlisis comparatives entre casos i polítiques. La visió general del projecte d’investigació SEQUAL és entendre les connexions i els fluxos de poder per aprofundir en els processos de canvi climàtic i les relacions de gènere i abordar aquestes qüestions com a processos socials, ecològics i polítics a través de les fronteres i a escala. La nostra investigació s’emmarca conceptualment com a investigacions del discurs (política i poder) i processos (la dinàmica i els efectes dels fluxos de poder) entre i a escala, que operen en sistemes socio-ecològics.

El projecte s’executa en el període 01/09/2019 – 31/08/2022.

Per part de la UVic-UCC hi participen Marta Rivera Ferré, Federica Ravera i María Borras, investigadores de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris.

PARTNERS

Stockholm Resilience Centre (SRC), Stockholm University; Nordland Research Institute (NRI); University of Vic-Central University of Catalonia (UVic), University of Helsinki.

GENDER-NET Plus has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme