Què és PACTORES?

PACTORES, “Ecosystem services and Society as key elements of agro-pastoral systems in the Mediterranean” és un projecte europeu (ERANET2017-2020) que adopta un enfocament de sistemes socioecològics (SES) per examinar els APS mediterranis, considerant que les persones i la natura interactuen recíprocament mitjançant complexos bucles de retroalimentació. Per tant, el projecte considerarà components tant ecològics com humans, integrant ciències ecològiques i socials per millorar la comprensió de l’APS a la Mediterrània.

El projecte PACTORES és una col·laboració entre un consorci interdisciplinari, amb 10 centres de recerca que treballen col·lectivament en 7 estudis de casos que abasten 6 països de la conca mediterrània. El caràcter internacional i transversal de la investigació no només es beneficiarà d’una perspectiva i experiència àmplies, sinó que fomentarà encara més la comunicació entre els països participants i donarà suport al desenvolupament d’un marc científic i polític coherent.

Per part de la UVic-UCC hi participen en el projecte Marta Guadalupe Rivera i Feliu López, membres de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris.

Les interaccions efectives entre àmbits sociopolítics, econòmics i mediambientals seran una fortalesa clau del projecte. Aplicant una combinació d’eines d’última generació i convencionals que inclouen enfocaments qualitatius i quantitatius basats en enquestes, el caràcter complex i multifuncional de l’APS mediterrània s’aclarirà a través dels estudis de casos.

Un component bàsic del projecte és la presentació de resultats clau a les parts interessades i parts de la societat, amb un component altament participatiu. Amb aquest objectiu s’entrellaça la promoció del treball en xarxa entre actors i l’establiment d’un marc comú per a col·laboracions actuals i futures.

El projecte va començar al desembre de 2017 i finalitzarà al desembre del 2020.

Objectius

PACTORES té com a objectiu examinar les coincidències entre comunitats pastorals i expectatives socials, utilitzant un enfocament multidisciplinari per veure els APS mediterranis com a sistemes socioecològics complexos. Aquest objectiu es duu a terme mitjançant dos objectius principals:

  1. Identificació dels principals colls d’ampolla que dificulten la viabilitat de les comunitats agropastorals, amb un enfocament en les millors pràctiques en termes de consideracions ambientals, socioeconòmiques i polítiques.
  2. La transmissió d’informació a públics clau sobre la capacitat real de l’APS mediterrània per proporcionar nombrosos beneficis socials.

Material divulgatiu

Aquest vídeo, produït per la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVIC-UCC en col·laboració amb el CREDA, pretén contribuir a la discussió sobre el canvi climàtic i la producció ramadera arribant a un públic més ampli i proporcionant informació clara i concisa. El vídeo, basat en investigacions sobre sistemes agro-pastorals a la Mediterrània, demostra com la ramaderia extensiva es veu afectada pel canvi climàtic i com també pot ajudar a mitigar algunes de les conseqüències negatives associades a aquests canvis. A més, identifica algunes de les qüestions que limiten la viabilitat de les pràctiques de gestió ramadera extensiva, com la intensificació excessiva dels sistemes de producció, la competència d’ús del sòl i els canvis en els patrons socioeconòmics.

Partners

Xarxes socials: