Què és NENUPHAR?
En un context d’ecosistemes pressionats per la contaminació de nutrients i els preus rècord dels fertilitzants, la recuperació de nitrogen i fòsfor dels corrents de residus ofereix una solució per abordar ambdós problemes, permetent el subministrament de nous fertilitzants (i altres productes per a la cadena de valor alimentària) a un preu competitiu alhora que permet sistemes de sòl, aire i aigua més nets. Tanmateix, per fer-ho eficaçment, cal un esforç polític, regulador i de govern intensiu per incorporar tots els grups d’interès clau.
El projecte NENUPHAR, finançat sota el paraigua del programa Horizon Europe, va ser concebut per resoldre aquesta necessitat desenvolupant noves solucions de governança i cadena de valor que aborden tres corrents de residus àmpliament presents i a la UE: fems, llots de depuradora i aigües residuals de lactis, abordant quatre innovacions principals:
- Una metodologia per estimar les emissions de N/P de l’aplicació d’un fertilitzant al sòl
- Nous models de governança basats en un enfocament de governança en xarxa
- Incentius econòmics i financers innovadors per a entitats públiques i privades
- Tecnologies habilitants per tractar fems, llots i aigües residuals làctiques per recuperar les càrregues de nutrients.
L’enfocament de NENUPHAR es demostrarà en tres grups regionals diferents de conques fluvials geogràficament diverses: la conca del riu Ebre (Espanya), la conca del riu Lielupe (Letònia – Lituània) i la conca del riu Danubi (ram d’Hongria – Eslovàquia) i es replicaran. en dos sistemes insulars: Xipre i Bornholm (Dinamarca).
La posada en marxa d’un projecte tan ambiciós requereix d’un consorci de 18 socis i 3 entitats adscrites, que treballaran conjuntament de manera interdisciplinària.