Què és Life Alnus?

LIFE ALNUS desenvolupa de manera experimental a escala regional (Catalunya) una estratègia alternativa de conservació de les vernedes mediterrànies (hàbitat d’interès comunitari 91EO*) que permeti invertir la regressió i la degradació d’aquest hàbitat de ribera, i crear un model exportable a la resta de l’arc biogeogràfic mediterrani.

És un projecte de la Unió Europea del programa LIFE Nature & Biodiversity i té una durada de 4 anys, fins al juny del 2021.

Objectius

L’objectiu del projecte és desenvolupar accions de conservació i restauració que serveixin de model i siguin transferibles a la resta de conques catalanes i de l’àrea mediterrània que pateixin els mateixos problemes de conservació d’aquests espais de ribera.

Pel que fa a les actuacions, es plantegen els objectius següents:

    • Millora directa de l’estat de conservació de les vernedes
    • Generació de coneixement i experiència
    • Objectius socioambientals

Les accions es plantegen amb un criteri d’eficiència: aconseguir el màxim resultat amb el mínim cost, deixant que l’hàbitat es reorganitzi tot sol amb la realització d’accions clau. Es tindran en compte les problemàtiques específiques de cada àrea: la desaparició dels grans boscos, la regulació hidrològica i la reintroducció de l’hàbitat en zones sobreexplotades, entre d’altres.

És important destacar que per primer cop s’arriba a un acord amb una central hidroelèctrica per tal d’aconseguir una regulació de cabals i així fer pujar el nivell freàtic i millorar l’estat de conservació de les zones de ribera afectades.

En aquest projecte hi ha una forta càrrega de difusió i comunicació, amb activitats d’educació ambiental per a escoles properes a les zones d’implementació. Es farà una exposició itinerant visitarà diversos pobles de Catalunya, juntament amb un audiovisual que reforçarà la consciència sobre la importància dels espais de ribera i com fer-ne un ús adequat i sostenible.

Material divulgatiu

Ja hi ha disponible el dossier educatiu descarregable i autoimprimible per a CS de primària i 1r cicle d’ESO “Descobreix els secrets dels boscos de riu!” desenvolupat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la UVic-UCC en el marc del projecte europeu Life Alnus (https://lifealnus.eu), que permet fer una descoberta del bosc del riu per mitjà d’activitats creatives, pràctiques i variades en un format de revista juvenil.

Aquest nou material educatiu té un disseny molt visual i divertit, pensat especialment per a alumnes de cicle superior de primària i 1r cicle d’ESO. Permet fer una descoberta del bosc del riu amb el grup-classe i també es pot fer servir de manera autònoma. El  format s’ha adaptat a la nova situació provocada per la pandèmia de la COVID19, en què hi ha activitats que no es poden dur a terme de manera presencial i, per això, es pot seguir sense guiatge.

“Descobreix els secrets dels boscos de riu!” conté apartats amb informació sobre què és i què fa el projecte LIFE ALNUS per a protegir i millorar els boscos de ribera i, molt especialment, les vernedes dels rius de Catalunya. Exposa de manera gràfica l’estat de regressió que pateixen els verns a les conques mediterrànies i, sobretot, explica les funcions ambientals d’aquests boscos, per exemple, en relació a la millora de la qualitat de l’aigua i la protecció que ofereixen envers l’erosió fluvial. El quadern té altres activitats més pràctiques, com la identificació de les espècies principals de la vegetació de ribera, mitjançant una clau dicotòmica, i activitats de redacció i reflexió. Tot plegat,  amb l’objectiu que aquells que el llegeixin puguin entendre la gran importància que tenen els boscos del riu i convidar els nois i noies a cuidar-los i protegir-los.

Us podeu descarregar al dossier “Descobreix els secrets dels boscos de riu!” aquí i visionar-la:

Exposició LIFE ALNUS

Exposició LIFE ALNU

Fullet explicatiu

Fullet explicatiu

Ecologia dels arbres i arbusts de ribera

Xarxes socials: