Descripció del projecte

Les ferides cròniques complexes en la població anciana amb amb morbiditats associades continuen augmentant. Existeixen evidències que la teràpia amb plasma ric en plaquetes (*PRP) autòleg redueix el temps de curació de ferides cròniques, especialment les diabètiques. El *PRP conté factors que activen processos clau de la curació: angiogènesis, mobilitat de fibroblasts i proliferació de queratinocits. No obstant això, hi ha pocs estudis que relacionin la composició i funcionalitat biològica del *PRP, amb el resultat clínic de la teràpia.

Objectius: aquest estudi busca precisar el grau d’efectivitat del *PRP autòleg, segons la seva composició. Per a això es correlacionarà la composició i funcionalitat del *PRP in vitro, les característiques físiques de les ferides, i les dades clíniques dels pacients, amb l’evolució i el temps de curació de les ferides tractades en una unitat clínica de ferides (*UCH).

Metodologia: estudi observacional prospectiu en pacients que iniciïn teràpia amb *PRP en una *UCH. Determinació de la composició de *PRP per tècniques proteòmiques. Assaig de funcionalitat del *PRP en models cel·lulars de angiogènesis, migració i proliferació. Monitoratge de l’evolució de les característiques de les ferides mitjançant registre de morfometria i aspecte tissular, i de variables clíniques i sociodemogràfiques dels pacients. Anàlisi estadística descriptiva, bivariant i multivariant.

Resultats esperats: comprendre millor els mecanismes biològics implicats en el procés de curació i identificar patrons amb valor pronòstic d’evolució de la ferida que serà de gran utilitat en la presa de decisions clíniques en l’ús de la teràpia amb *PRP en població d’edat avançada.


Projecte coordinat Marta Otero, coordinadira del grup de recerca Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab).

Projecte cofinançat pel Instituto de Salud Carlos III i per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)