Vine a conèixer la ciència i la tècnica.
Lloc: Claustre de Sant Francesc (Berga)
Hora:
Matí de 9h a 14h per 1r i 2n ESO Inscripcions AQUÍ
Tarda de 16h a 18h per 3r d’ESO i 2n BAT Inscripcions AQUÍ
- Els anells dels arbres ens parlen del seu passat
Els troncs dels arbres guarden gran quantitat d’informació sobre la seva història i el seu entorn. Gràcies al fet que la fusta és un material que es descompon lentament, sobretot quan l’arbre es viu, un tronc pot proporcionar informació de fa molts anys. Ara bé, aquesta informació està codificada, i cal saber-la descodificar. A través de l’estudi dels anells dels arbres i de l’estructura de la seva fusta avaluarem els canvis experimentats en l’entorns dels arbres i els boscos. Parlarem dels reptes que els arbres han d’afrontar davant del canvi climàtic.
Taller a càrrec de Josep Padullés – Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals – UAB
- Estudi de la mobilitat individual i del grup
És quelcom comú disposar d’aplicacions al telèfon mòbil o dispositius independents que comptabilitzen el nombre de passes que ha fet una persona al caminar quan ha fet un determinat recorregut o bé, les passes que ha fet en un cert temps, per exemple, en un dia. Però, quin és l’espai que ha recorregut? D’una forma molt simple és possible conèixer la longitud mitjana de les passes de cada persona i la velocitat a la que es desplaça quan ho fa individualment o bé en un grup de persones.
Taller a càrrec d’Ignasi Casadessús – Exploratori dels recursos de la natura- UPC
- Els colors de la Natura
Podrem veure la química dels colors de la natura i les seves manifestacions, des dels pigments vegetals als minerals, així com els seus diferents usos. Descobrirem el perquè dels colors dels minerals a partir de la Taula Periòdica dels Elements i el perquè dels colors dels vegetals. Des dels seus orígens la humanitat ha desenvolupat diferents manifestacions artístiques com ara la pintura, els tints… Els únics pigments que es disposava eren els pigments naturals (orgànics i inorgànics) que donaven color a les parets i robes, però ens preguntarem: Existeixen realment els colors?
Taller a càrrec de Dolors Grau – Exploratori dels recursos de la natura- UPC
4. Primers passos en la Intel·ligència Artificial
En aquest taller veurem com s’utilitza la intel·ligència artificial en els jocs i competirem contra un sistema basat en Lego que resol el cub de rúbric. Després, entrarem al món de les xarxes neuronals descobrint com els cotxes detecten els senyals de trànsit i ens avisen dels límits de velocitat. Veurem que el que fem pels cotxes ho poden aplicar a molts altres camps, com reconèixer arbres, plantes, bolets, animals o, gairebé, qualsevol cosa.
Taller a càrrec de Aaron Call i Ramon Canal – Barcelona Supercomputing Center – UPC