L’actual context de pandèmia de la COVID-19 i de canvi climàtic ha tornat a posar al centre del debat les qüestions sobre la producció d’aliments, i com aquesta afecta la nostra salut i al nostre entorn. Un fet que ha provocat que termes com sostenibilitat i proximitat ressonin molt aquests dies a totes les xarxes i mitjans de comunicació.
Davant aquest gran repte que se’ns planteja sembla que hi hagi més preguntes que respostes. Algunes de les més rellevants són, si és possible avançar cap a un model alimentari més sostenible i local sense caure en l’autarquia, o quin és el sistema agropecuari que pot respondre millor a les nostres necessitats alimentàries sense sobrepassar els límits ecològics del nostre territori.
El consum de carn està molt arrelat als nostres costums però com la consumim, la produïm i qui hi té accés ha canviat molt al llarg de la història. Els resultats del projecte de recerca europeu ZooMWest desenvolupat al CSIC, on s’analitzen els canvis en la ramaderia i el consum de carn al llarg de la història, demostren que el que mengem és el resultat de decisions polítiques basades en l’optimització de la productivitat i del benefici econòmic.
Les dades arqueològiques i les fonts històriques adverteixen que cal trobar un equilibri entre els límits ecològics del nostre medi, les necessitats alimentàries i la integració i ús de la tecnologia en els models productius. La manca d’informació i de perspectiva històrica ens fa més vulnerables, dificulta l’anàlisi crític de la situació, i posa en perill el nostre benestar i el futur dels productors/es del nostre territori.
Només a partir del treball col·lectiu i el diàleg entre les diferents disciplines científiques, institucions, actors econòmics, productors locals i la ciutadania, es podran bastir estratègies sòlides per avançar vers un model productiu més sostenible, inclusiu, autosuficient, rendible i de proximitat.
La taula rodona permetrà escoltar diverses persones del món acadèmic, professional i polític en un diàleg per trobar les millors solucions als reptes actuals de la ramaderia.
Participants
- Elisenda Guillaumes Cullell, directora general d’Agricultura i Ramaderia – Generalitat de Catalunya.
- Sílvia Valenzuela-Lamas i Ariadna Nieto-Espinet del Consejo Superior de Investigaciones Científicas-Institució Milà i Fontanals (CSIC-IMF).
- Marta Guadalupe Rivera Ferre i Federica Ravera, de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC.
- Concha Salguero -Coordinadora de projectes de polítiques agràries a l’ Asociación Trashumancia y Naturaleza i membre de la Plataforma por la Ganadería Extensiva y Pastoralismo.
- Gerard Cardona – jove ramader en extensiu d’oví i cabrum i membre de l’Associació Pallaresa de Productors d’Oví i Cabrum (APROVI)
- Rocío Moreno – ramadera en extensiu d’oví i boví i membre del col·lectiu Ramaderes.cat.
Organitzen
Públic
Públic en general que estigui interessat en la història econòmica i la sostenibilitat.
Inscripció
Aquesta activitat s’emetrà en directe. Pots participar-hi activament a través de la plataforma Zoom (inscriu-te aquí abans del 24 de novembre i t’enviarem l’enllaç) o bé la pots seguir al nostre canal de YouTube, la trobaràs programada en aquest enllaç.
https://youtu.be/paF0y_brIOg