Vine a fer postres amb els investigadors i investigadores de Berga!
Tarda/Vespre de les 20:30h a les 23h.
Lloc: Claustre de Sant Francesc (Berga)
Obert a tothom.
Què és la Biologia Computacional? – Daniel López Codina – Grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos – UPC
A les 20.30 h
Les matemàtiques han estat indispensables pel desenvolupament de la física, la química, les enginyeries,…. Gràcies a les matemàtiques avui podem enviar una sonda a explorar petits cometes molt llunyans a la Terra o podem disposar d’una xarxa de comunicació mundial que ens permet veure’ns i parlar amb normalitat amb qualsevol persona sigui quin sigui el país on es trobi,… Malgrat els molts èxits de les matemàtiques hi ha una enorme serralada que ha dificultat el seu progrés: la complexitat dels sistemes biològics. En moltes disciplines la biologia segueix sent molt descriptiva. El Segle XXI ens ha obert noves oportunitats!! Avui estem vivint una revolució científica en primera persona! La revolució de la física i les matemàtiques aplicades als sistemes biològics (biologia, medicina, ecologia,…). Avui disposem d’aparells de mesura que recullen les dades directament, alguns d’ells, com el citòmetre, cèl·lula a cèl·lula; disposem d’ordinadors que ens permeten fer càlculs molt complexes de forma molt ràpida… El Segle XXI ens ha obert camins per superar els penya-segats de la complexitat dels sistemes biològics. Parlar de Biologia Computacional és parlar de física i matemàtiques aplicades als sistemes biològics. A la xerrada tindrem l’oportunitat de descobrir algunes aplicacions interessants.
Les llengües i les cultures – Pere Comellas Casanova – Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades – UB
A les 20.55 h
Les llengües del món presenten una variació sorprenent, alhora que comparteixen trets universals o gairebé. És sobretot a través de la llengua que transmetem continguts culturals, i alhora les cultures es reflecteixen en les llengües de manera complexa i… divertida. Tot això ho estudia l’antropologia lingüística. A través d’algun exemple relacionat amb l’expressió de l’espai, els colors, els nombres o la possessió intentarem fer un tast de les fascinants relacions entre les llengües, les persones i el món.
Com els supercomputadors poden ajudar a entendre l’alzheimer i altres malalties? Aaron Call Grup CROMAI, Barcelona Supercomputing Center – UPC
A les 21.20 h
És relativament fàcil imaginar un medicament nou o un tractament nou; la part difícil és provar-lo i verificar que té els efectes esperats. Aquest pas pot retardar cures noves i molt prometedores durant anys. En aquesta xerrada es mostra com al laboratori especialitzat en el disseny, la fabricació i la validació de micro dispositius que poden proporcionar als biotecnòlegs i metges òrgans i parts del cos en un xip, estructures senzilles amb totes les peces essencials per provar nous medicaments, i desenvolupar fins i tot cures personalitzades fetes per a una persona específica. Aquesta tecnologia ha revolucionat el món del desenvolupament de nous tractaments i del diagnòstic personalitzat però també és cada vegada més habitual a les nostres vides, en aquesta xerrada veureu com els enginyers utilitzen la natura d’inspiració per crear eines minúscules de la mida d’una cèl·lula.
Ocupació i evacuació de la plaça de Sant Pere durant la celebració de la Patum – Salvador Casadesús Pursals – Doctor enginyer industrial UPC
A les 21.45 h
Aquesta xerrada pretén donar una mirada als recursos hídrics del planeta i al paper que representen les aigües subterrànies en particular. S’explicarà amb alguns exemples la problemàtica de la contaminació de les aigües subterrànies associada a activitats agrícoles, industrials o urbanes. També s’explicarà breument algunes tecnologies que s’utilitzen per tractar els casos de contaminació d’aigües subterrànies, posant més èmfasi en la bioremediació. Finalment, s’explicarà l’ús dels anàlisis isotòpics com a eina per conèixer els processos que controlen el destí dels contaminants un cop arriben a les aigües subterrànies i per avaluar l’eficiència de diferents tractaments de descontaminació.
Llenguatge i Trastorn de l’Espectre Autista – Elisabet Vila Borrellas, Departament de Filologia i Comunicació – UB
A les 22.10 h
El Trastorn de l’Espectre Autista es caracteritza per anomalies en la comunicació i la interacció social. El llenguatge forma part d’aquestes dues àrees. Per això, saber comprendre, analitzar i conèixer les últimes investigacions científiques sobre els diferents perfils lingüístics serà clau per al diagnòstic, la intervenció i la interacció amb persones amb aquest trastorn. L’objectiu principal d’aquesta xerrada és explicar què és el llenguatge des d’un punt de vista científic i com aquesta habilitat humana es manifesta en tot l’espectre de maneres diferents.
Poster Nit de la recerca-2023-Berga