Judit Bort és doctora en Benestar, Salut i Qualitat de Vida per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. El seu interès en la recerca se centra en l’activitat física i la salut, especialment en l’entorn laboral, i la mesura de l’activitat física, així com en les intervencions comunitàries que impacten en els canvis de comportament i els indicadors fisiològics, psicosocials i de salut mental. Aquest dilluns passat va tenir lloc a la UVic la I Jornada en Activitat Física i Salut Laboral.
Per què és important promoure l’activitat física en l’entorn laboral? Quins efectes té el sedentarisme en la productivitat i la salut dels treballadors?
Tot i que existeixen molts tipus de feines amb diferents requisits físics, em centraré en les feines basades en ordinador, ja que aquestes contribueixen en gran manera als nivells de sedentarisme de la població. Diversos estudis mostren que, en feines d’oficina, aproximadament el 80 % de les hores laborals les passem asseguts, amb molt poques oportunitats per moure’ns. Amb l’augment del treball híbrid des de la pandèmia, que combina el treball des de casa i l’oficina, els nivells de sedentarisme s’han incrementat encara més, ja que moltes persones passen llargues hores assegudes davant de l’ordinador sense interrupcions actives.
El sedentarisme està associat a un augment del risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, trastorns musculoesquelètics i problemes de salut mental, la qual cosa pot afectar negativament tant la salut com el benestar general dels treballadors. Els nivells alts de comportaments sedentaris també incrementen el risc de mortalitat per qualsevol causa. No obstant això, l’activitat física, independentment de la seva intensitat, pot modificar aquestes associacions, reduint els riscos associats al sedentarisme, i millorant la salut física i mental dels treballadors. A més, l’activitat física ajuda a reduir l’estrès, millora la concentració i incrementa els nivells d’energia.
Per tant, promoure l’activitat física en l’entorn laboral, especialment en feines d’oficina, és fonamental per millorar la salut i el benestar dels treballadors i, al mateix temps, augmentar-ne la productivitat.
Quins obstacles es troben les empreses a l’hora d’implantar programes d’activitat física per als seus treballadors?
Un dels principals obstacles amb què es troben les empreses és la falta de recursos, tant humans com econòmics, per implementar programes d’activitat física. Moltes empreses, especialment les petites i mitjanes, no disposen de responsables de salut i benestar laboral, fet que pot dificultar la implementació d’iniciatives per promoure feines actives. Un altre obstacle és la falta de temps dels treballadors, que sovint tenen càrregues molt altes de feina. A més d’alguns mites, com per exemple que per ser productiu cal estar davant de l’ordinador, de manera que fer una pausa activa es podria veure com una mala pràctica.
Com es convencen les empreses perquè implantin aquests programes?
Per convèncer les empreses d’implantar programes d’activitat física cal que abans coneguin els beneficis que els pot aportar als seus treballadors en primera instància i conseqüentment a l’empresa. Per exemple, un treballador més saludable i feliç és més productiu, amb menys baixes laborals i més capacitat per afrontar situacions d’estrès. A més, els programes d’activitat física poden ajudar a millorar la imatge de l’empresa, posicionant-la com una organització que es preocupa pel benestar dels seus treballadors. També es poden presentar casos d’èxit d’altres empreses que hagin implementat aquests programes amb bons resultats, tant pel que fa a la salut dels treballadors com al rendiment global de l’organització.
Quins han estat els principals objectius de la I Jornada en Activitat Física i Salut Laboral que s’ha fet aquest dilluns?
Els principals objectius d’aquesta jornada han estat proporcionar un espai per a la reflexió i l’intercanvi de coneixements sobre la importància de promoure l’activitat física en el context laboral. A més, s’ha posat l’accent en la rellevància de la recerca en aquest àmbit i en com traslladar aquests coneixements a la pràctica empresarial, abordant tres grans temes: el teletreball, la indústria manufacturera, i la realitat de la petita i mitjana empresa.
Durant la jornada s’han presentat projectes europeus i regionals, taules de debat, presentacions de pòsters de bones pràctiques i espais d’intercanvi d’experiències pel que fa a la promoció de l’activitat física en l’àmbit laboral.
Ens podries explicar una mica els principals projectes que està portant a terme la UVic en aquest àmbit?
Des del Grup de Recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC, estem portant a terme diversos projectes innovadors en l’àmbit de l’activitat física i la salut laboral, sobre els quals s’ha parlat en la jornada. Concretament, estem desenvolupant dos projectes amb finançament europeu. Un, liderat per Anna M. Puig (“Active4SME”), busca promoure l’activitat física en petites i mitjanes empreses a través de programes adaptats a les seves necessitats. L’altre projecte és el “Click2Move”, que lidero jo mateixa i amb el qual hem desenvolupat una solució digital per promoure pauses actives en treballadors d’oficina en el context de teletreball. També tenim el projecte “HappyOPA”, que està duent a terme la doctoranda Anna Codina i que se centra en l’anàlisi de patrons de moviment a la indústria manufacturera.
Com veus l’evolució de la investigació en salut laboral i activitat física en els pròxims anys?
Veig una evolució molt positiva en la investigació sobre salut laboral i activitat física, especialment pel que fa a l’enfocament que està prenent aquest àmbit. Tradicionalment, la recerca se centrava en estudis ergonòmics, amb un enfocament clarament orientat a la prevenció de riscos laborals. Aquesta tendència ha anat evolucionant paral·lelament al nou paradigma en salut laboral, que posa més èmfasi en la promoció de la salut i el benestar dels treballadors. A mesura que cada vegada més empreses reconeixen la importància d’un entorn de treball saludable, la recerca s’adapta a aquesta nova realitat, amb més estudis que busquen donar-hi resposta. Això inclou el disseny de programes d’activitat física adaptats a les necessitats canviants de les empreses i dels mateixos treballadors. A més, les intervencions digitals hi jugaran un paper fonamental, amb eines i solucions tecnològiques que ajudaran a reconèixer patrons i personalitzar les estratègies per a cada tipus d’empresa i treballador.