El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC coordinarà el projecte “AQUAGRI-KNOWN”, que té per objectiu desenvolupar solucions innovadores per maximitzar la gestió sostenible de l’aigua en l’agricultura. Aquest projecte, que ha començat oficialment el mes de febrer, es desenvoluparà entre dotze grups operatius EIP-AGRI (European Innovation Partnership for Agricultural Productivity and Sustainability) d’Espanya, Bèlgica, Itàlia, Polònia i Xipre. Aquests equips col·laboratius, conformats per agricultors, investigadors i experts agrícoles, funcionen com a centres d’innovació, que provaran i compartiran les millors pràctiques per optimitzar la gestió de l’aigua en l’agricultura. “AQUAGRI-KNOW”, finançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea, tindrà una durada de tres anys.
L’inici d’aquest projecte marca un pas definitiu per millorar la gestió de l’aigua en el sector agroalimentari a Europa. Actualment, l’agricultura consumeix, de mitjana, entre el 40 i el 60 % dels recursos hídrics i, per això, el projecte té com a objectiu introduir solucions innovadores, sostenibles i eficients, que assegurin la viabilitat a llarg termini del sector agrícola i que mitiguin els impactes del canvi climàtic.
El projecte “AQUAGRI-KNOW” té com a missió central desenvolupar una cadena de valor circular de l’aigua. La iniciativa s’enfoca en quatre estratègies clau: ús de l’aigua, cultius intel·ligents, interfície aigua-sòl i reutilització de l’aigua. Per assolir aquests objectius, el projecte posa èmfasi en la reducció del consum d’aigua a les granges, la integració de la digitalització en els sistemes de reg i la promoció de cultius resilients. A més, busca regenerar la qualitat del sòl, protegir els recursos hídrics subterranis i potenciar la reutilització de l’aigua, tant internament a les indústries com entre sectors.
“La nostra expectativa no és només optimitzar l’ús de l’aigua, sinó també ajudar a desenvolupar fulls de ruta que permetin reproduir solucions innovadores per a una gestió eficient de l’aigua en el sector i establir un nou estàndard de sostenibilitat en l’agricultura a Europa”, explica Carla Febrer Sanglas, tècnica especialista en projectes de Governança per la Sostenibilitat al CT BETA i coordinadora tècnica del projecte. “Una de les principals contribucions del projecte “AQUAGRI-KNOW” serà l’elaboració de nous materials i metodologies que accelerin la difusió i reproducció dels resultats generats en els grups operatius”, afegeix Carla Febrer.
Etapes del projecte
“AQUAGRI-KNOW” desenvoluparà i implementarà sistemàticament la seva metodologia en diversos passos. El projecte començarà recopilant i analitzant el coneixement produït pels grups operatius EIP-AGRI per identificar les millors pràctiques en la gestió sostenible de l’aigua. Després, aquests coneixements s’adaptaran a les necessitats específiques dels agricultors i s’alinearan amb les polítiques de la Unió Europea, garantint tant la rellevància científica com l’aplicabilitat pràctica. Les troballes obtingudes es traduiran en eines fàcils d’usar, com materials de formació, recursos digitals i guies de suport a la presa de decisions. A través de tallers regionals, plataformes en línia i col·laboracions transfrontereres, el projecte facilitarà l’intercanvi de coneixements i fomentarà l’aprenentatge entre agricultors, investigadors i responsables polítics.
Finalment, la iniciativa treballarà per ampliar el seu impacte promovent la cooperació internacional i integrant estratègies reeixides de gestió de l’aigua en xarxes agrícoles més àmplies, garantint la sostenibilitat a llarg termini. Aquest procés assegurarà que les solucions no sols siguin validades científicament, sinó també pràctiques i adaptables per als agricultors.