El 13 de febrer passat es va dur a terme a la UVic el primer grup focal del projecte “KOKU Bladder” per codissenyar una solució tecnològica per a la incontinència urinària. Hi van participar quatre professionals de la salut del Consorci Hospitalari de Vic i de l’Hospital Santa Maria de Lleida i set pacients, dels quals es van recollir les opinions sobre una nova aplicació mòbil destinada a prevenir i millorar la incontinència urinària en persones majors de 50 anys. Tots van coincidir en la necessitat de disposar de suport professional per garantir l’eficàcia del tractament. Es van identificar diverses funcionalitats essencials per a l’aplicació, com recordatoris per a la realització d’exercicis, personalització segons el perfil de l’usuari, seguiment de l’evolució per motivar els usuaris, suport professional a través d’un xat, gamificació per mantenir l’interès i possibilitat d’un seguiment professional adequat.
Els participants van suggerir incloure vídeos demostratius, informació sobre hàbits saludables, testimonis d’altres usuaris i consells pràctics per integrar els exercicis en la rutina diària. Les principals barreres identificades van ser la difusió de l’aplicació, l’accessibilitat per a tothom, la moderació del contingut per evitar informació errònia, el manteniment de l’interès dels usuaris i la integració amb el sistema sanitari.
Aquesta activitat s’emmarca en el projecte “KOKU Bladder”, que busca desenvolupar i provar un programa de salut digital basat en l’evidència per millorar la salut vesical de persones a partir de 50 anys. Les properes etapes inclouran el desenvolupament tecnològic basat en les necessitats dels usuaris i la realització d’un estudi pilot a Catalunya, Lituània i el Regne Unit. Les persones que estiguin interessades a col·laborar en el projecte com a professionals, participants o finançadors poden posar-se en contacte amb el seu investigador principal, Javier Jerez Roig (javier.jerez@uvic.cat).