El projecte “European Helath Care Final Dissertation: a digital, international, and collaborative co-designed model to address health care societal challenges (projecte EHECADI)”, coordinat per la UVic-UCC i liderat per la investigadora principal Ester Goutan Roura, es va cloure el 21 de febrer passat. Aquest projecte europeu Erasmus + ha desenvolupat un model digital, internacional, col·laboratiu i cocreat per donar resposta als reptes socials i sanitaris mitjançant una plataforma en línia internacional. La iniciativa dona suport als estudiants de diverses disciplines de salut (Infermeria, Fisioteràpia, Teràpia Ocupacional, i Nutrició Humana i Dietètica) per abordar problemes de salut i socials a través de treballs de fi de grau (TFG) Internacionals.

L’acte de cloenda, organitzat per la Fundació TIC Salut Social (FTSS), va tenir lloc a la Sala d’Actes de l’Edifici Salvany del Departament de Salut de Barcelona davant de públic presencial i en línia. La jornada va iniciar-se amb la intervenció de Jordi Vilana González, director general de Professionals de Salut, qui va destacar la importància de planificar els professionals sanitaris en l’àmbit territorial i afrontar reptes com l’envelliment de la població, l’adaptació a les noves tecnologies, la gestió del cost dels medicaments i la necessitat d’innovació per part de tots els professionals del sector.

Seguidament, Ester Goutan va exposar els principals resultats del projecte, organitzats en tres eixos principals. Un d’ells és EHECADI Community, cocreada amb els estudiants per compartir coneixement entre l’acadèmia i els grups d’interès, identificar les necessitats socials i orientar els TFG internacionals cap a aquestes problemàtiques. Un altre és EHECADI Course, un curs modular, obert i digital, cocreat, pilotat i avaluat amb estudiants, que potencia la recerca responsable i les competències digitals i transversals. I finalment, les Guies personalitzades, que consisteixen en uns materials dissenyats per facilitar l’ús dels recursos del projecte a estudiants, docents i institucions.

A continuació, Elisenda Reixach Espaulella, responsable de l’Àrea d’Imatge, Mèdica i Formació de la FTSS, va presentar el projecte “Compdig-Salut”, enfocat a la formació de competències digitals per als professionals sanitaris. Va detallar la creació d’un mapa de competències digitals, el desenvolupament d’un model d’avaluació i acreditació, i la implementació d’itineraris formatius per millorar les capacitats digitals en salut.

Posteriorment, la infermera i exestudiant col·laboradora del projecte Júlia Casacuberta Roca va compartir la seva experiència en el projecte “EHECADI” en una taula moderada per Javier Jerez Roig, investigador del projecte. Va destacar la seva participació en la primera cohort d’estudiants, la seva implicació en la cocreació de l’EHECADI Course a Finlàndia i la vinculació del seu TFG al projecte. A més, va assenyalar les competències adquirides, com la interdisciplinarietat, la multiculturalitat, l’empatia, el lideratge, la gestió, la capacitat de resolució de problemes i el raonament crític, a més de la internacionalització sense necessitat de mobilitat física.

Judit Bort Roig, coordinadora de TFG de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) de la UVic-UCC, va mostrar com integrar els recursos del projecte en els programes d’educació superior. Va destacar que aquest curs acadèmic ja es treballarà un mòdul de l’EHECADI Course en una assignatura curricular, contribuint a la sostenibilitat del projecte.

L’acte es va tancar amb la intervenció de Joan Guanyabens Calvet, director de la FTSS, qui va fer un balanç de tota la feina feta i de l’impacte del projecte en la formació sanitària i digital. Aquest esdeveniment va representar el punt final d’un projecte que pretén donar resposta a les necessitats de salut i socials a través dels TFG, de manera interdisciplinària, internacional i digital.

El projecte “EHECADI” ha tingut la participació d’investigadors i investigadores dels grups de recerca Tissue Repair and Regeneration Laboratory (TR2Lab), Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M3O) i del grup de recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC.