El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha participat recentment en la reunió de llançament del projecte “AGRI-BIOCIRCULAR-HUB“, a Poznan, Polònia. L’”AGRI-BIOCIRCULAR-HUB” té com a objectiu consolidar un hub (centre o node estratègic) transnacional d’excel·lència en l’àmbit de l’agricultura sostenible i la bioeconomia circular, entre ecosistemes d’innovació a Ucraïna, Polònia i Letònia. Per tal de fomentar la col·laboració entre els actors clau de cada ecosistema, el consorci té socis representants de l’administració pública, les universitats, la indústria i la societat civil.

El CT BETA hi participa com a soci expert, aportant l’experiència de Catalunya com a ecosistema capdavanter consolidat d’R+D+I en els àmbits d’agricultura sostenible i bioeconomia circular. El centre coordinarà diversos aspectes crítics del projecte i donarà suport i orientació tant des del punt de vista cientificotècnic com estratègic. A més, el CT BETA organitzarà a Catalunya sessions d’intercanvi per als socis d’Ucraïna, Polònia i Letònia, que inclouran reunions institucionals, visites a exemples d’innovació i també formacions, amb l’objectiu d’impulsar l’intercanvi de coneixement, compartir bones pràctiques de l’ecosistema català i reforçar les connexions entre Catalunya i les regions d’aquests tres països.

A través del projecte, es dissenyarà un pla estratègic d’R+D+I per reforçar les capacitats d’innovació i per fomentar la cooperació transfronterera a llarg termini i la internacionalització. Es desenvoluparan pilots regionals enfocats a la valorització de residus agrícoles, ramaders i municipals. A més, es crearà un programa d’innovació oberta per a emprenedors i start-ups, i un sistema de finançament en cascada per a PIME que desenvolupin i adoptin tecnologies intel·ligents i circulars. També es crearà un programa de mentories per a Ucraïna, que se centrarà a incentivar la capacitació d’agricultors, PIME, universitats i administració pública.

El projecte “AGRI-BIOCIRCULAR-HUB” és una iniciativa inclosa en el programa Horizon Europe Widera, que té un pressupost de 5,9 milions d’euros i en la qual participen 21 socis d’Ucraïna, Polònia, Letònia, Espanya i Bèlgica. La Lviv Polytechnic National University d’Ucraïna lidera la coordinació del projecte per tal de maximitzar el seu impacte en la reconstrucció del país, i en el procés d’integració a la Unió Europea i al seu ecosistema d’innovació.

El posicionament de Catalunya

El projecte “AGRI-BIOCIRCULAR-HUB” és una mostra del lideratge de Catalunya com a referent europeu en agricultura sostenible i economia circular, i també consolida el reconeixement de Catalunya com a “innovador fort” segons el Regional Innovation Scoreboard de la Comissió Europea i el seu rol com una de les Regional Innovation Valleys d’Europa. Amb el suport del CT BETA, aquest projecte redefineix els estàndards de la col·laboració transfronterera, i promou economies més verdes i resilients mitjançant l’economia circular i la sostenibilitat.

Aquest projecte es fonamenta en la línia de treball de Science4Cooperation del CT BETA. També s’hi ha sumat el projecte SURE-AMR, que establirà un centre d’excel·lència en resistència antimicrobiana a Kíev, un repte de salut pública agreujat per la guerra. Aquests projectes reforcen el compromís del CT BETA amb la recuperació d’Ucraïna a través de la recerca i la innovació, i amb el seu camí cap a l’accés com a membre de la Unió Europea.

El llançament del projecte a Polònia també coincideix amb la seva presidència al Consell de la Unió Europea. Aquest fet representa una sinergia que amplificarà l’abast del projecte i que afegeix un gran valor a la projecció internacional de Catalunya com a actor clau compromès en iniciatives estratègiques europees que impulsen una agenda comuna, una agenda centrada en la sostenibilitat, la integració europea i el progrés col·lectiu.