Tot i que el projecte de recerca “PROCON”, coordinat per la UVic-UCC i amb una durada de tres anys, va començar l’1 de novembre, la reunió de llançament es va fer els dies 9, 10 i 11 de desembre a la Masia de Torre dels Frares, a Vic. Aquesta va ser la primera trobada presencial, a la qual van assistir una trentena de representants de les institucions que formen part del consorci del projecte, procedents d’Espanya, Bèlgica, Finlàndia, Itàlia i Canadà. L’obertura del kick off meeting va estar presidida per la vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Eva Espasa.

A la reunió d’inici del PROCON (Boosting innovation, entrepreneurship and training for PROmoting CONtinence in nursing homes), que té com a investigador principal Javier Jerez i en el qual participen investigadors del grup de recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (MɜO) de la UVic-UCC, a més a més de l’IRIS-CC, el Consorci Hospitalari de Vic i l’Institut de Vic, es van establir les línies de treball futures i els pròxims passos a seguir per part dels socis. Durant tres dies es van fer reunions organitzatives, sessions de discussió i sessions de treball per desenvolupar les diferents tasques.

Entre els aspectes que es van tractar al kick off meeting hi havia la planificació del calendari, dels equips i de les tasques; l’avaluació dels resultats preliminars dels grups focals ja realitzats a Espanya i a Bèlgica cap a un marc comú per a la innovació i l’emprenedoria en salut, i l’organització de subequips per a l’obtenció dels primers resultats, entre els quals hi haurà una Guia per a la continència. També es va parlar de la connexió amb experts internacionals que asseguraran el control de qualitat de les accions i resultats elaborats; de l’elaboració d’un pla per generar articles divulgatius i científics, i del desenvolupament detallat d’un estudi en innovació tecnològica per a la continència en residències per a persones grans.

Finalment, altres qüestions que es van abordar a la reunió del “PROCON” van ser el compliment i l’adherència a les normatives europees pel que fa a estàndards de qualitat i comunicació, i la creació d’un pla de treball per a la generació de cursos formatius especialitzats en pràctiques de l’entorn laboral per a la promoció de la continència.

Un projecte que faciliti la innovació social i tecnològica

El projecte “PROCON” s’engloba dins del programa Erasmus+ Alliances for Innovation i el seu objectiu és facilitar la innovació social i tecnològica en entorns residencials i, concretament, en l’atenció a persones amb incontinència. En primer lloc, aquesta recerca elaborarà, mitjançant la consulta a diversos grups d’interès (persones grans, familiars, treballadors sanitaris, gestors, acadèmics, estudiants, etc.), un marc de recomanacions per potenciar la innovació i l’emprenedoria a les residències de persones grans.

Per preparar la guia de recomanacions s’està utilitzant el marc EntreComp (European Entrepreneurship Competence Framework), suggerit per la Unió Europea. Una vegada s’hagin treballat i consensuat les recomanacions, el marc generat per “PROCON” servirà de guia per a tota la resta de resultats.

Tenint en compte l’aprenentatge de la fase anterior, posteriorment “PROCON” generarà entre altres continguts un curs sobre resiliència i flexibilitat en l’entorn laboral, un altre sobre com fomentar les cures de continència a les residències de persones grans i un tercer sobre innovació i emprenedoria al sector salut. També investigarà noves aplicacions de solucions tecnològiques per a la incontinència dins dels entorns residencials. Finalment, avaluarà l’efectivitat de les accions formatives proposades, dins d’entorns clínics reals.

Les persones que estiguin interessades en innovació social i tecnològica, geriatria i continència poden contactar amb la gestora de “PROCON” a través del correu electrònic andrea.fuente@uvic.cat