Dijous passat, 21 de novembre, Granollers va ser l’escenari de la sessió de tancament del projecte “SCOUT” (Sports Clubs Opening Up To all Girls’ Participation), un projecte Erasmus+ Sport Large Scale finançat per l’EACEA, que ha treballat durant 30 mesos (de juny de 2022 a novembre de 2024) per promoure la inclusió de noies en risc d’exclusió en l’esport. En l’acte, hi van participar més de 80 persones, entre esportistes, famílies, entrenadors, regidors d’esports i directius de clubs esportius.

El projecte, nascut a iniciativa de l’Associació Esportiva Carles Vallbona de Granollers, ha tingut el suport del grup de recerca Sports, Exercise and Human Movement Research Group de la UVic-UCC. Aquest equip, liderat pel professor Gil Pla, ha desenvolupat el pla pilot d’intervenció i l’ha avaluat. Els professors Montse Martín, Jesús Soldevila, Guillem Trabal, Raymond Lagonigro, Joan Arumí, Eduard Comerma i Gemma Torres, juntament amb la tècnica Judit Soldevila, han contribuït activament al projecte.

Col·laboració internacional i impacte positiu

A més de la UVic-UCC i l’AE Carles Vallbona, el projecte ha involucrat tres institucions més: els clubs Andelini Pallavolo (de Mòdena, Itàlia) i Vandœuvre Nancy Volley-Ball (de Nancy, França), i l’ONG Athletes Inspire Children (AIC) (Alemanya). Durant la conferència final, tots els socis van compartir les experiències i els beneficis que “SCOUT” els ha aportat, tot destacant-ne l’impacte positiu en la promoció de polítiques inclusives i el canvi cultural dins dels clubs esportius.

L’AIC va supervisar l’aplicació del programa, mentre que el professor Gil Pla va exposar tant el disseny del projecte com les recomanacions polítiques sorgides de la seva avaluació. El programa va constar d’una diagnosi del grau de diversitat dels clubs i de la seva capacitat de reclutar noies excloses de l’esport; el disseny d’un pla pilot obert i accessible (en format MOOC) d’una formació per als clubs; el disseny d’una app per a l’avaluació de la inclusió dels clubs, i l’avaluació dels resultats del projecte.

El professor Joan Carles Marín (investigador principal) va presentar els resultats finals, que superen les expectatives inicials: quaranta noies reclutades (superant l’objectiu de 30) i més de 200 esportistes formats en valors inclusius. En el procés també es van formar més de 60 entrenadors en una mirada respectuosa amb la diversitat i s’hi van implicar almenys 10 directius.

Per tant, les innovacions principals que deixa el projecte “SCOUT” són quatre, que es poden resumir en: presentació d’una visió interseccional i un enfocament global del problema d’inclusió; disseny d’un programa formatiu pilot; creació de la figura d’Inclusion Manager per acompanyar els clubs en la promoció de la inclusió, i desenvolupament d’una app per avaluar la inclusió en els clubs. A més, els intercanvis internacionals duts a terme a Itàlia, França i Espanya han permès reforçar els vincles entre els clubs participants.