Una cinquantena de persones que formen part del consorci del projecte europeu PONDERFUL es van reunir en la darrera trobada oficial del projecte, que va tenir lloc al Campus UVic de la UVic-UCC, a Casa de Convalescència, del 8 al 10 d’octubre. Durant tres dies, els participants en la reunió, presidida per la cap de projectes de la Comissió Europea, Piret Noukas, van poder oferir una visió general dels respectius paquets de treball d’aquesta recerca. Es van discutir els resultats futurs i els plans per continuar treballant a partir de les dades del projecte, i també es van fer tallers per millorar les funcions de noves eines amb l’objectiu de beneficiar la recerca sobre estanys.

“Pond ecosystems for resilient future landscapes in a changing climate (PONDERFUL)” està coordinat per Sandra Brucet, investigadora ICREA i coordinadora del grup de recerca d’Ecologia Aquàtica (GEA) de la UVic-UCC, i Diana van Gent, directora de projectes. El projecte consta de 18 col·laboradors d’Europa, Turquia i Uruguai, i es finança a través del programa Horizon 2020 de la Unió Europea amb una aportació de 6.993.407 euros. El projecte va començar el desembre de 2020 i finalitzarà oficialment el 30 de novembre d’enguany.

Durant els darrers quatre anys, els científics han dut a terme una gran quantitat de treball de camp per tal de recollir dades dels estanys, cosa que els ha permès determinar la contribució dels estanys al control del canvi climàtic i a la conservació de la biodiversitat. “PONDERFUL” suposa un ric recurs per a la comunitat d’investigadors i d’investigadores d’estanys i d’aigua mitjançant la difusió de múltiples bases de dades, publicacions i eines. Un tast d’això es donarà a conèixer al públic durant una conferència en línia que es farà els dies 12 i 13 de novembre, organitzada per Freshwater Trust en col·laboració amb la Xarxa Europea de Conservació d’Estanys (EPCN). Les persones que estiguin interessades a seguir aquesta conferència es poden inscriure a través del web del projecte “PONDERFUL”.

Recursos a l’abast de la societat 

El projecte “PONDERFUL” ha generat fins ara diversos recursos entre els quals hi ha dos vídeos sobre la importància de les basses i recomanacions sobre com construir un estany, i un manual tècnic que ofereix assessorament pràctic sobre la protecció, gestió, restauració i creació d’estanys per mitigar i adaptar-se als impactes del canvi climàtic. També n’ha sorgit una guia de polítiques dirigida als responsables polítics regionals, nacionals i internacionals amb les eines per dissenyar plans efectius per als estanys i els seus entorns; i fullets en setze idiomes, que presenten una selecció de casos d’èxit basats en evidències dels anomenats llocs DEMO. Aquests llocs són identificats com a part de la implementació de solucions basades en la natura (NBS) per abordar els reptes de la societat en aquests paisatges d’estany, com ara el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.

Actualment, s’estan fent ajustos a una eina de decisió −un sistema basat en una web que permetrà a la gent comparar diferents implementacions potencials de solucions basades en la natura (NBS) vinculades a estanys o paisatges d’estanys− i a CLIMA-Ponds, una solució basada en la natura dissenyada per millorar la biodiversitat, la qualitat de l’aigua i la resiliència climàtica en diversos paisatges.

“Podem estar orgullosos de la nostra feina”, comenta la coordinadora del projecte, Sandra Brucet, “perquè gràcies a “PONDERFUL” hem pogut arribar a la societat en general, conscienciant i donant proves concretes sobre la importància dels ecosistemes de les basses”.