En el marc de la Nit Europea de la Recerca, la UVic-UCC va organitzar l’activitat “Fem un got de ciència!” el 26 de setembre passat a la Sala Modernista del Casino de Vic. En aquest acte, quatre investigadores -Mireia Vallès, Anna Brugulat, Georgina del Puerto i Laia Baró- i l’investigador Àlex López van oferir microxerrades divulgatives en un format distès, apropant la ciència a la ciutadania. Els temes tractats van incloure avanços en microbioma, neuropsicologia i sostenibilitat.
Mireia Vallès Colomer, cap del grup de recerca en Microbioma de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va obrir la jornada ressaltant la importància dels microbiomes en la salut humana, afirmant que “cada persona té un microbioma únic, que pot afectar des de la digestió fins a la nostra resposta immunitària”. La seva exposició va evidenciar l’impacte dels microorganismes en la vida quotidiana. A continuació, Anna Brugulat Serrat, neuropsicòloga a la Fundació BarcelonaBeta Brain Research Center, va abordar els darrers avanços en salut cerebral, destacant que “la pèrdua d’audició pot accelerar el deteriorament cognitiu” i la importància de la detecció precoç en problemes auditius.
Georgina Puerto Tañà, investigadora doctoranda del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, va centrar-se en la necessitat de fer l’agronegoci més sostenible, presentant solucions tecnològiques per reduir l’impacte ambiental de les pràctiques agrícoles. Finalment, Laia Baró Gomez, investigadora a la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC, va reflexionar sobre la importància de l’educació científica, afirmant que “fomentar el pensament crític i la curiositat científica és essencial per afrontar els reptes del futur”. La seva intervenció va inspirar els assistents a involucrar-se més en la ciència.
En el marc de la Nit Europea de la Recerca
L’objectiu de la Nit Europea de la Recerca, projecte cofinançat pel programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea sota el projecte NitRecerCat2425 (101162003), és apropar la recerca i els seus protagonistes a públics de totes les edats, donant a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. D’aquesta manera, la població té l’oportunitat de conèixer els avenços científics que es desenvolupen al territori sota el guiatge del mateix personal científic. En aquesta línia, s’organitzen activitats com “Fem un got de ciència”, que pretenen apropar la ciència i el coneixement a la ciutadania mitjançant xerrades breus i interactives.