Una conferència del professor i investigador Salvador Macip sobre les noves estratègies científiques per combatre l’envelliment va servir per inaugurar la 18a edició de les Tertúlies de Literatura Científica (TLC), aquest dimecres 25 de setembre. En aquesta primera ponència del cicle, titulada “El secret de la vida eterna. Tot el que sabem per viure més i millor”, Macip va exposar les diferents estratègies antienvelliment en investigació, com ara “l’escurçament dels telòmers, la parabiosi, la restricció calòrica o els fàrmacs antienvelliment que estan en proves clíniques”.

Salvador Macip, investigador en genètica molecular a la Universitat de Leicester i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), també va explicar que “l’acumulació de cèl·lules senescents és una de les causes més relacionades amb l’envelliment”, i va destacar que els científics en aquest àmbit no han de buscar “allargar la vida, sinó millorar la condició de vida de la gent gran”. Aquesta xerrada, que va tenir lloc a l’Aula Magna de la UVic-UCC, es va fer en el marc de la Nit Europea de la Recerca a Catalunya i es va poder seguir tant presencialment com en línia. En aquesta ocasió, un total de 550 persones van assistir a l’acte, motiu pel qual es van fer dues sessions consecutives.

En la primera sessió de l’acte, amb 247 persones presencials i 30 més en línia, hi va ser present Julita Oliveras, coordinadora del programa TLC i professora de la FCTE, i Marina Geli, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) i directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS). En la segona sessió, amb 257 persones presencials i 15 més en línia, a més d’Oliveras, va participar-hi Gemma Fuster, coordinadora del grau en Biomedicina de la FCTE.

El Premi Llegim Ciència

Com és tradició, les TLC van de bracet del Premi Llegim Ciència (PLC), que enguany arriba a la seva 13a edició. Aquest certamen està adreçat a estudiants de secundària i el premi d’aquest any es basa en la lectura de la novel·la L’efecte Frankenstein, d’Èlia Barceló (Grupo Edebé, 2019). Els participants hauran de triar entre dos exercicis literaris relacionats amb l’obra. El lliurament de premis tindrà lloc el 26 de febrer de 2025, amb la presència de l’autora.

Les TLC celebren la majoria d’edat 

Aquesta 18a edició de les TLC, que s’emmarca dins del programa Ciència i Societat (PCiS), inclourà autors com Marga Sánchez Romero, amb el llibre Prehistorias de mujeres. Descubre lo que no te han contado sobre nosotras, que tindrà lloc el 6 de novembre, o Josep Dosta, amb l’article Referents – Josep Dosta de Woodys Eyewear, el 5 de març.

Les TLC i el PLC, organitzats des de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVic-UCC, tenen l’objectiu d’acostar la ciència a la societat i fomentar vocacions científiques. Aquest projecte té el suport de la Societat Catalana de Biologia i de l’Institut d’Estudis Catalans. Fins ara, més de 30.000 estudiants han participat en alguna de les seves diverses edicions.