La 5a edició de la Conferència European Sustainable Nutrient Initiative (ESNI), organitzada pel Biorefine Cluster Europe amb el suport del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, ha tingut lloc els dies 18 i 19 de setembre a Brussel·les. Aquest esdeveniment és una referència per a professionals, investigadors i responsables polítics implicats en avançar cap a la gestió sostenible dels nutrients, especialment el nitrogen i el fòsfor, ja que amb els anys ha permès crear una comunitat en què s’aborden els principals reptes ambientals i econòmics que hi estan directament relacionats.

La iniciativa ajuda a promoure tecnologies innovadores i nous models de negoci, així com pràctiques per millorar la salut del sòl, reduir la contaminació de l’aigua o reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Fer front a tots aquests aspectes és un factor clau per ajudar Europa a assolir una major resiliència i els seus objectius de desenvolupament sostenible.

Durant un dia i mig, els assistents han pogut participar en debats sobre el reciclatge i la reutilització de nutrients, abordant els seus beneficis tecnològics, econòmics i socials. La conferència ha comptat amb nou sessions interactives paral·leles, una presentació de pòsters de recerca finançada per la Unió Europea (UE) i oportunitats de treball en xarxa entre més de 160 experts del sector de la recuperació de recursos biològics.

ESNI 2024: el futur del reciclatge de nutrients 

Les sessions de la Conferència ESNI d’aquest 2024, en què s’han mostrat quatre projectes europeus coordinats o participats pel mateix CT BETA, s’han centrat en la reducció de la pèrdua de nutrients, la millora de l’eficiència dels recursos i la minimització de l’impacte ambiental, ja sigui millorant la connexió dels actors interessats o ajudant a difondre millors pràctiques. En conjunt, el programa ha permès als assistents explorar de forma transversal les últimes innovacions i estratègies per transformar la gestió dels nutrients a Europa.

D’entre els punts destacats del programa, representants del CT BETA han presentat la metodologia per a l’amplificació de resultats d’innovació en l’àmbit de la gestió de nutrients que està desenvolupant el projecte “NutriKnow“, així com la proposta metodològica per millorar el càlcul de la petjada ambiental de nous productes biofertilitzants, feta per experts en anàlisi de cicle de vida del CT BETA a través del “NOVAFERT“.

En un pla més polític, des del projecte “NENUPHAR” s’ha organitzat una sessió interactiva per continuar treballant en la identificació de barreres i oportunitats relacionades amb els marcs legislatius regionals, nacionals i europeus, i des del “NutriBudget” s’ha presentat una nova plataforma que ha d’ajudar a alinear el món científic, el polític i el sector agroalimentari pel que fa a la gestió de fluxos de nutrients entre regions europees amb necessitats diferents.