Creacció va acollir el passat 18 i 19 d’abril la la primera trobada amb els socis del projecte europeu Proxterra – POCTEFA. El programa té per objectiu acompanyar el sector productor agroalimentari de la nostra comarca i de la resta de territoris dels socis del projecte cap a un model més sostenible econòmica i ambientalment.
El Proxterra, amb un recorregut de tres anys vista, està liderat per Creacció i donarà servei a tot Catalunya i les regions franceses d’Arieja i Pirineus Orientals. A més de Creacció, en formen part els socis següents: de Catalunya, la Fundació Universitària Balmes (CT Beta) i la Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA); i de França, la Chambre de commerce et d’industrie Occitanie Midi-Pyrénées, la Chambre de commerce et d’industrie des Pyrénées-Orientales, la Chambre d’agriculture de l’Ariège, la Chambre d’agriculture des Pyrénées-Orientales i la Université de Pau Et Des Pays de l’Adour (UPPA).
Durant la trobada es van treballar conjuntament entre els socis els sis àmbits de treball (Work Packages) en els que es basa el projecte i dels que podem destacar l’oferta, la logística i la generació de demanda. També altres aspectes de coordinació i comunicació conjunta.
Els diferents socis van explicar alguns dels projectes locals en els que ja estan treballant, com l’abastiment de productes locals a restaurants o empreses de l’Ariège, menjadors escolars a Osona i el Lluçanès i el turisme gastronòmic amb productes locals de Fet a Osona, entre d’altres.
Els socis van valorar molt positivament haver-se trobat de forma presencial i intercanviar coneixements i experiències. Des de Creacció també es valora molt satisfactòriament la trobada i s’espera que l’impacte del projecte abraci les necessitats dels productors agroalimentaris de la comarca.
Les tres fases del projecte
- Promoure solucions innovadores per a la producció sostenible de productes agroalimentaris, incloent solucions de packaging. Per posar en pràctica aquestes innovacions, es preveu fer formacions i assessorament per experts.
- Explorar l’estat real de la logística de productes agroalimentaris a cada territori i si hi ha vincles transfronterers. Un cop identificats aquests punts, es proposaran millores locals i, si es veu factible i es detecten oportunitats, es plantejaran accions transfrontereres.
- Fomentar la demanda de productes sostenibles i de proximitat englobant diferents canals: consumidors finals, professionals de la restauració i del turisme, entitats públiques i para-públiques. Promoure activitats per a contribuir al canvi de polítiques a nivell local i regional, així com assegurar la durabilitat de les accions després del projecte.
La propera trobada presencial entre els socis es preveu a la tardor d’aquest 2024 en alguna ubicació de la Catalunya Nord on es pugui aprofitar també per conèixer experiències del territori en l’àmbit de la comercialització i logística dels agroproductors.