Pau Tort Masoliver, estudiant de quart curs del grau en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha creat un videojoc educatiu per donar a conèixer la vida i l’obra del músic i compositor Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 1895 – Barcelona, 1962) al públic, però especialment als joves. Aquest videojoc fusiona el coneixement musical amb la narrativa digital, esdevenint un recurs creatiu per a la difusió del patrimoni musical català. El projecte s’ha desenvolupat arran de la col·laboració entre la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVic-UCC, la Fundació L’Atlàntida i l’Escola de Música de Vic (EMVic) en el marc del programa “Clàssica Jove 2025”.
L’objectiu del projecte, que s’ha dut a terme dins les pràctiques curriculars del grau en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC, era crear una eina educativa innovadora que, a través d’una experiència interactiva i immersiva, divulgués la trajectòria personal i professional de Toldrà, considerat una de les figures més importants de la música catalana de mitjan s. XX. El videojoc de Pau Tort permet apropar la música clàssica i un dels seus autors a les noves generacions a través de formats contemporanis i accessibles.
La implicació de l’Escola de Música de Vic i d’un dels seus professors, Sebastià Bardolet, ha estat determinant per garantir el rigor musicològic i la coherència pedagògica del videojoc, en sintonia amb els valors i objectius del cicle “Clàssica Jove 2025” de L’Atlàntida, el qual pretén donar visibilitat a les noves generacions de la música clàssica del nostre país.
David Reifs, coordinador del grau en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC, comenta que aquest projecte “ha representat una oportunitat única per als estudiants de treballar en un encàrrec real, amb un impacte social i cultural”. Segons Reifs, “aquesta experiència ha reforçat el vincle entre l’àmbit acadèmic i el món professional, alhora que posa en valor el paper de les tecnologies digitals en la difusió del patrimoni musical”.
Montse Catllà, directora general de la Fundació L’Atlàntida, destaca que aquesta iniciativa col·laborativa “posa en valor la relació entre cultura i educació”, gràcies a la participació de la Universitat, que aporta “l’expertesa necessària per garantir un tractament rigorós de la digitalització i la gamificació dels continguts educatius”. Segons Catllà, “el treball conjunt entre l’estudiant del grau de Multimèdia i el professor de música és un exemple virtuós d’aprenentatge compartit”. En aquest sentit, el cicle “Clàssica Jove” esdevé “el marc idoni per desenvolupar una idea d’aquestes característiques”, ja que valora els recursos educatius com a part fonamental del projecte de difusió musical. Finalment, subratlla l’accessibilitat del videojoc a través de la Sala 4, l’espai digital de L’Atlàntida, amb una clara vocació educativa, que permet “una difusió molt àmplia, més enllà de l’entorn local, per a un projecte vinculat al patrimoni cultural català”.
Videojoc i joc físic
El videojoc desenvolupat per l’estudiant Pau Tort consta de tres parts que coincideixen amb tres etapes del músic Eduard Toldrà: com a violinista, com a compositor i com a director d’orquestra. De cadascuna d’aquestes parts s’explica el més rellevant de la tasca de Toldrà amb l’objectiu de donar-li un to didàctic i, al mateix temps, lúdic. Segons Tort, el videojoc consta de cinc minijocs interactius “en tres dels quals es combina el videojoc amb el joc físic”, amb propostes com ara tocar unes notes amb un violoncel real. A aquest videojoc, assequible per al gran públic, s’hi podrà accedir des de la web de L’Atlàntida, en aquest enllaç.
Un dels fets que destaca Tort és que la realització d’aquest projecte li ha permès posar en pràctica coneixements basats en l’aprenentatge de la programació, la resolució de problemes del dia a dia i “l’aplicació de coneixements teòrics apresos, sobretot en les assignatures de programació de videojocs”, explica.
Tot i que Tort havia fet algun treball similar amb videojoc en el marc de l’assignatura Projectes Integrats del grau que ha cursat, aquesta era la primera vegada que duia a terme una activitat professional per a una institució dins l’assignatura Pràctiques en Empresa. En aquest sentit, Tort considera que “l’experiència ha estat molt positiva i la recomanaria, ja que hi aprens molt”.
Aquesta experiència ha servit per estrènyer els vincles de col·laboració de la UVic-UCC amb entitats i institucions del territori. En aquesta ocasió ha estat amb la Fundació L’Atlàntida, de l’àmbit cultural, però la intenció de la Universitat és anar estenent les col·laboracions amb representants de diversos sectors i àmbits.