TALLERS- Extraescolar de robòtica i programació (2ª Ed.)
- Entitat participant: Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) de la UVic-UCC.; Associació de Veïns i Veïnes del Remei (AVV); Empresa de robòtica Aprentik. Projecte d’Extraescolars Compartides del Barri del Remei, emmarcat dins el Pla Educatiu d’Entorn de Vic.
- Descripció: La segona edició del projecte va suposar un pas endavant en l’evolució de l’activitat, amb canvis significatius orientats a millorar l’accés i la qualitat de l’experiència educativa. L’activitat es va traslladar a l’espai veïnal del Pont del Remei, un lloc estratègic que permetia la participació d’alumnes de diverses escoles del barri, tot afavorint la cohesió comunitària.
Durant aquesta edició, es van adquirir 5 ordinadors portàtils per a complementar els 4 kits LEGO existents, millorant així les eines disponibles per als i les alumnes. A més de les 16 sessions regulars, es va organitzar una visita a la Universitat de Vic per veure les instal·lacions, tots els projectes i robots que havien creat els i les alumnes universitaris del grau de Mecatrònica, una activitat especial que va permetre als alumnes conèixer de primera mà com es treballa la robòtica en un entorn universitari.
Les activitats es van centrar en projectes més avançats, afavorint l’aprenentatge per projectes amb reptes més complexos que requerien una major implicació i creativitat per part dels i les participants. La combinació de tecnologia, aprenentatge pràctic i dinàmiques de grup va consolidar l’èxit de l’extraescolar.
- Curs: 2023-2024 (16 sessions d’octubre a juny, realitzades els divendres).
- Participants: 9 alumnes procedents de diferents escoles (la Sínia; Dr. Joaquim Salarich; Vic Centre; Sentfores; Dominiques Vic- Sta. Caterina de Siena).
- Objectius:
- Consolidar i ampliar els coneixements tècnics adquirits: Introduir projectes més avançats adaptats al nivell creixent dels i les alumnes.
- Promoure l’interès per les disciplines STEM: Inspirar els i les participants mitjançant activitats que connectin amb aplicacions pràctiques, com la visita a la UVic, despertant vocacions tecnològiques i científiques.
- Millorar l’accessibilitat i la inclusió: Amb l’ús de l’espai veïnal del Pont, facilitar l’accés a alumnes de diverses escoles i incrementar la participació del barri, promovent la igualtat d’oportunitats.
- Integrar la comunitat educativa en un projecte d’aprenentatge compartit: Establir sinergies entre les escoles, l’AVV i les famílies.
- Reflexions: L’extraescolar de robòtica 2024 ha demostrat ser una activitat molt valuosa, amb una valoració molt positiva per part de tots els i les agents implicats/des. Els beneficis per als alumnes són clars, tant en termes de coneixements tècnics com de competències socials i de treball en equip. Aquest any, el trasllat de l’activitat de l’escola de la Sínia a l’espai veïnal el Pont del Remei ha suposat un canvi significatiu. El nou emplaçament, més proper al barri i a les altres escoles, ha facilitat l’accés i la participació dels i les alumnes, afavorint una major integració amb la comunitat local. Això ha consolidat el Pont com un lloc de referència per a activitats educatives del barri.
Els i les alumnes que han participat en l’extraescolar de robòtica aquest any han expressat les seves opinions i valoracions sobre l’activitat, reflectint l’impacte positiu que ha tingut en la seva experiència educativa. A continuació, es presenten alguns dels comentaris recollits:
- Participant, 9 anys “Ha estat molt divertit poder construir i programar els robots. M’ha agradat molt treballar amb els meus companys d’altres escoles, he fet nous amics i hem après molt.”
- Participant, 10 anys “Ja havia participat l’any passat i aquest any m’ha agradat encara més perquè hem pogut fer projectes més complicats. La visita a la UVic va ser increïble, vaig poder veure com treballen els i les estudiants de mecatrònica i m’ha motivat a seguir aprenent més sobre robòtica.”
- Participant, 10 anys “La robòtica és una de les meves activitats preferides. Hem après a resoldre problemes i a treballar en equip. M’agradaria continuar l’any que ve perquè sempre hi ha coses noves a descobrir.”
- Participant, 8 anys “Ha estat molt emocionant construir els robots i veure com es mouen gràcies als programes que fem. M’he sentit com un inventor”.
- Participant, 11 anys “Aquesta activitat m’ha ajudat a entendre millor les matemàtiques i la ciència. Treballar amb els robots ha estat molt interessant i la visita a la universitat m’ha ensenyat molt sobre el que puc fer en el futur.”
- Participant, 11 anys “Abans no sabia gaire sobre robòtica, però ara m’encanta. El professor ha estat molt amable i sempre ens ha ajudat quan ho necessitàvem. Espero que l’any que ve hi hagi més sessions”.