









ApS: ACOMPANYAMENT TRANSICIÓ DIGITAL DE 6È DE PRIMÀRIA A 1R D’ESO
Entitat participant: Col·legi Sagrat Cor de Jesús de Vic
Descripció de l’ApS: proposta de tallers i activitats per potenciar les competències digitals en l’àmbit escolar dels infants de 6è de primària en la seva transició a secundària, on utilitzaran les eines virtuals per desenvolupar la seva tasca acadèmica de forma habitual.
Estudis: Projectes Socials i TIC. 3r curs. Grau d’Educació Social
Curs: 2021-2022
Participants: infants de 6è de primària i tècnica en integració social
Objectius:
- Aprendre aspectes bàsics sobre programes de l’àmbit acadèmic per potenciar la transició digital de primària a secundària.
- Aconseguir que els infants coneguin el funcionament bàsic de Word i el correu electrònic.
- Potenciar les capacitats dels infants a l’hora de navegar per internet.
- Aprendre i utilitzar la tecnologia a través de diferents aplicatius de forma divertida.
Reflexions dels i les estudiants UVic
- En l’actualitat, el món digital ha avançat i continua avançant a una gran velocitat, vivim doncs en la societat de la immediatesa, on les persones han de ser informades ja i molt. Davant d’aquest fet, com una escola pot adaptar-se a aquest paradigma? Com es pot aconseguir que l’escola no només siguin les seves aules, sinó totes les persones que l’habiten i les seves famílies?
- Un cop analitzats els recursos digitals dels quals disposen, ens preguntem: És realment necessari disposar d’un gran ventall d’aplicacions si la finalitat d’aquests sembla ser la mateixa? En conseqüència, les famílies poden accedir a la informació que necessiten en tot moment i de manera clara?
- Entenem que des de l’escola es proporciona una autorització de drets d’imatge la qual els pares hi donen consentiment, però, realment aquests pares són conscients que els seus fills estan exposats a totes aquestes plataformes mencionades anteriorment?
- La realització d’aquest projecte ha resultat tot un repte per a nosaltres, en un principi no vam saber cap a on dirigir el projecte ni amb quina metodologia aplicar-lo. Ha estat difícil orientar el projecte cap als objectius finalment plantejats. Tot i les dificultats, hem sabut gestionar les diferents situacions que ens hem anat trobant al llarg del treball i de les implementacions. Com a grup cal destacar que hem presentat una capacitat de treball en grup i de resolució bastant elevada que ha donat com a resultat que es poguessin aconseguir els diferents propòsits plantejats. Els destinataris del projecte han facilitat que s’assolissin, ja que durant les sessions han participat d’una manera proactiva i amb predisposició d’aprenentatge, això ha set una de les peces claus de l’èxit del projecte.
- Els aspectes a millorar han set la falta de disposició de diferents recursos a l’hora de realitzar les diferents sessions, com per exemple la falta d’ordinadors, la mancança de funcionament dels diferents projectors quan ens vam plantejar el Kahoot, entre d’altres. Un altre aspecte a millorar és l’organització i la coordinació amb l’escola envers aquest projecte, hem trobat a faltar comunicació amb els diferents agents implicats i el suport d’aquests.
- Com a futures educadores socials aquest treball ens ha servit per a conèixer i descobrir el món de les TIC posa’n en pràctica la teoria apresa durant la llar de l’assignatura, a més a més, ens ha fet ser conscients que els recursos TIC poden contribuir en despertar l’interès i la motivació dels i les estudiants a l’hora de realitzar diversos aprenentatges. També ens ha fet reflexionar sobre el fet que com a educadors socials hem de dur a terme pràctiques educatives que incloguin les TIC per a contribuir en millorar aspecte com l’alfabetització digital, l’accessibilitat a la informació, la gestió d’aquesta informació i en general les competències digitals, ja que avui dia, no tenir accés a les TIC és un factor d’exclusió social.
- Ens podem fer una valoració crítica a nosaltres mateixes, ja que veiem que de la manera en com vam dirigir la sessió i el fet de fer-ho en una aula tan reduïda, va poder repercutir en la dinàmica de l’activitat i, a més a més, tenim present també que es passen la gran part de les hores en aquelles aules i que tenien ganes d’esbargir-se. Tot i això, estem molt contentes i satisfetes del suport que ens oferim entre nosaltres quan se’ns presenta algun entrebanc.