Xarxa de facilitadors difitals (2a ed.)2025-06-17T11:41:56+02:00

Tipus de projecte

Xarxa de facilitadors digitals

Curs

2025 (gener-juny)

Edició

2a Edició

Xarxa de facilitadors digitals (2a ed.)

Entitats participants: Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) – UVic-UCC, Comunalitat de Vic, Ajuntament de Vic, EAP del Remei, Punt Òmnia del Pla del Remei, Creu Roja d’Osona, AVV de l’Horta Vermella, Associació Casal Claret, AVV El Sucre, Centre Cívic Montseny, Casal Cívic i Comunitari Mossèn Guiteras.

Descripció:

La Xarxa de Facilitació Digital (XFD) és una iniciativa comunitària de Vic que té per objectiu reduir les desigualtats digitals i promoure la inclusió social mitjançant la formació i l’acompanyament digital a la ciutadania. En la seva segona edició, ha format 15 persones voluntàries en competències digitals bàsiques i en facilitació digital, a través d’un curs de 10 hores. Aquestes persones han actuat com a agents de suport en 6 punts d’acompanyament repartits per la ciutat, atenent les necessitats digitals de veïns i veïnes durant 44 dies en un període de 4 mesos.

El projecte compta amb la col·laboració d’entitats locals com el LISD (UVic-UCC), l’Ajuntament de Vic, l’EAP del Remei, la Creu Roja o el Casal Claret, entre d’altres. A més de millorar la competència digital de les persones participants, la XFD ha generat un espai col·laboratiu d’aprenentatge i suport mutu, tot identificant reptes com les dificultats d’accés als serveis digitals. Esdevé així un model comunitari que posa la tecnologia al servei de les persones, amb una mirada inclusiva i transformadora.

  • Participants: La formació s’adreça a persones de diverses edats i perfils, amb l’objectiu de formar un grup de facilitadors/es capaços d’intervenir activament en les seves comunitats. 
  • Objectius: 
  1. Crear i formar una xarxa de persones facilitadores digitals
  2. Capacitar la ciutadania en competències digitals bàsiques
  3. Millorar la inclusió social i laboral a través de la formació digital
  4. Reduir les desigualtats en l’accés a les tecnologies digitals, especialment en col·lectius vulnerables

Reflexions 

La segona edició de la XFD ha mostrat un impacte positiu en la col·laboració comunitària i de voluntariat en la inclusió digital. L’acompanyament ha procurat millorar les competències digitals i l’autonomia de les persones participants, tot reforçant la seva confiança en l’entorn digital.

Aquesta segona edició ha evidenciat la necessitat de disposar d’espais més adequats i equipaments suficients, així com de reforçar la formació dels facilitadors i facilitadores en aspectes pedagògics i ètics. També s’ha constatat que la digitalització institucional pot ampliar les desigualtats si no es garanteix un accés equitatiu. Iniciatives com la XFD són molt importants per construir una digitalització més inclusiva i humana.

Compartiu aquesta història. Trieu la vostra plataforma!

Go to Top