Documentar la memòria rural del barri del Remei

Del març al maig del 2025, estudiants del tercer curs del grau d’Educació Social de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han dut a terme un projecte acadèmic anomenat “Documentar la memòria rural del barri del Remei”. Aquest treball ha format part de l’assignatura Projectes Socials i TIC i s’ha desenvolupat com a activitat d’Aprenentatge Servei (ApS), una metodologia que combina l’aprenentatge acadèmic amb el servei a la comunitat.

L’objectiu del projecte ha estat recollir i compartir les històries de vida, els records i les transformacions del barri a través de les veus de les persones que l’habiten i el transiten. Per fer-ho, el projecte ha generat petites càpsules audiovisuals on s’ha procurat que veïns i veïnes de totes les edats parlessin del passat del barri, com també reflexionessin sobre el present i el futur del Remei, amb una mirada crítica i esperançadora.

Què hi trobareu a les càpsules audiovisuals?

Els i les estudiants han creat dotze vídeos que tracten temes com:

  • Les transformacions urbanístiques i migratòries del barri
  • La vida quotidiana i popular
  • La desaparició dels espais rurals, naturals i públics
  • Les reivindicacions veïnals i la lluita per un barri més verd i comunitari

Aquestes càpsules són vídeos que recullen històries, emocions i reflexions que ajuden a comprendre millor el Remei i a valorar-lo i estimar-lo com un espai viu i en constant transformació. Hi trobem relats de tradició oral i cultura popular que no sempre coincideixen amb les versions oficials. Tot i les bones intencions i el rigor amb què ha treballat l’alumnat, algunes informacions poden no ser del tot precises. Cal tenir en compte que es tracta d’un treball acadèmic que ha requerit una immersió intensa en el coneixement del barri, els seus carrers, la seva essència, la seva història i les seves reivindicacions, tot en un període de temps limitat. Però de ben segur que és un recurs pedagògic i d’arrelament perquè les persones que actualment viuen al barri o que hi poden viure en un futur, en coneguin més detalls i anècdotes.

Un projecte amb mirada comunitària

Aquest projecte ha estat impulsat pel Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) de la UVic-UCC, situat a la Plaça de la Noguera del mateix barri, i ha comptat amb la col·laboració de diversos agents del territori:

Historiador i historiadora locals

Sobre el passat, en Miquel Cañellas i l’Helena Majó, historiadores locals, aporten el seu coneixement sobre el barri des d’una mirada urbanística i antropològica. Expliquen els canvis de les hortes i dels carrers des del s XIII amb la construcció del Pont Gòtic del Remei com a via d’entrada a la ciutat des de Barcelona, fins a com els canvis urbanístics i socials del barri donats per les diferents onades migratòries tenen relació amb el moviment i la logística global.

Veïns i Veïnes del barri

Sobre el passat i el present, en Jesús Franquesa, la Dolors Segalés, en Pere Vila, l’Helena Pou i la Dolors Abel, veïns i veïnes que habiten el barri des de ben petits, expliquen històries i anècdotes sobre l’embalat, sobre les festes del barri o les activitats a vora del riu o a les hortes. Són la memòria oral del barri.

Associació de Veïns i Veïnes del Remei

Sobre el present, l’Associació de Veïns i Veïnes del Remei ha estat l’agent clau que ha permès identificar els escenaris i actors claus per participar en el projecte. Com també han aportat la seva mirada de preocupació, reivindicació i estimació cap al barri. Concretament, la Marta Molist presenta la vida i l’estat actual del riu Mèder , la Carme Vilaregut explica les idees i propostes de cohesió social al voltant de la darrera masia del barri, l’Horta de la Sínia, en Carles Alfonso explica les assembles i el moviment al voltant de la Plaça de la Noguera, i finalment la Mar Canyellas presenta el darrer canvi urbanístic que se situa a Can Garrofa.

Infants de l’Escola de la Pau de l’Associació Casal Claret

Sobre el futur, infants de l’Escola de la Pau d’Infants i Joves de l’Associació Casal Claret pensen, reflexionen i imaginen el barri en un futur. Proposen més arbres, més flors, més espais de joc per jugar amb les amistats, un riu menys contaminat i, fins i tot, la creació d’un museu d’insectes.

Per què el LISD de la UVic-UCC aposta per aquest tipus de propostes?

Perquè vol ser un projecte arrelat al territori, que escolta, aprèn i contribueix a la comunitat. El fet que el LISD estigui ubicat al Remei reforça aquest vincle i permet que l’estudiantat treballi des de, amb i per al barri. La documentació de part de la memòria històrica i rural és una manera de preservar el patrimoni immaterial i de reforçar el sentiment de pertinença. Un bé comú per a tothom. Aquest projecte va molt més enllà d’un treball audiovisual: és un recurs pedagògic per valorar el barri, recollir la veu de les persones que l’habiten i contribuir a la cohesió social i ciutadana.

Us convidem a veure els vídeos i a compartir-los. Són una manera preciosa de conèixer millor el Remei i de no perdre part de la memòria del que s’hi ha viscut.