Tipus de projecte
Diagnòstic sociodigital
Curs
2022-23. Setembre-Desembre 2022
Edició
1a Edició
Apropant-nos a la realitat sociodigital de les persones joves de Vic
Entitats participants: Vuit entitats socials de Vic que treballen amb joves, Grau en Educació social de la UVic-UCC. Vic City Lab. Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) de la UVic-UCC.
Descripció
Diagnòstic sociodigital del territori realitzat en el marc de l’assignatura de Mètodes d’Investigació Social amb la col·laboració del LISD per conèixer les opinions del col·lectiu de joves del territori i de professionals de les diferents entitats. Aquesta acció ha tingut dos objectius:
1) Recollir i analitzar dades sobre els dispositius, els tipus de connexió i els usos digitals de les persones joves del municipi
2) Identificar possibles propostes de millora digital per a la comunitat.
Participants: Estudiants de 4t curs del Grau en Educació Social de la UVic-UCC, joves i professionals de les vuit entitats participants, personal investigador del LISD.
Pla d’acció:
- Recollida, anàlisi i contrast de les dades sobre la realitat sociodigital dels joves participants de Vic.
- Elaboració i adaptació de les eines de recollida d’informació a cada grup de joves: Observacions participants, entrevistes a professionals, qüestionaris i dinàmiques participatives amb joves.
- Informe de la realitat sociodigital dels joves participants i propostes de millora.
Reflexions:
El diagnòstic ha estat útil en la recollida de dades sobre els dispositius, els tipus de connexió i els usos digitals del jovent del municipi. Els resultats mostren que la majoria de joves disposen de telèfon mòbil, tot i que no tots disposen de connexió de qualitat. En relació amb els usos que fan dels dispositius, malgrat que són variables, tots comparteixen l’ús de comunicació i el d’entreteniment. Els usos vinculats a la cerca d’informació i aprenentatge són més variables. En segon lloc, ha servit per identificar situacions de vulnerabilitat digital i construir propostes socioeducatives amb accions orientades a l’accessibilitat i la competència digital.
En el procés de la recollida de dades, els i les estudiants participants del Grau d’Educació Social han desenvolupat estratègies comunicatives per adaptar els qüestionaris i les dinàmiques participatives als joves i garantir la seva comprensió lingüística. També han reflexionat sobre les conseqüències de les desigualtats digitals entre la població jove, ja que els resultats mostren que els col·lectius amb una situació social més vulnerable es troben en condicions de desavantatge digital respecte a la població de Vic que viu en unes condicions econòmiques i socials més benestants.