







ApS: QÜESTIONAT DIGITAL INCLUSIU PER A LES FAMÍLIES
Entitat participant: Escola La Sínia
Descripció de l’ApS: creació d’un formulari digital inclusiu per poder demanar l’opinió i les necessitats escolars a les famílies en un centre educatiu d’alta complexitat.
Estudis: Projectes Socials i TIC. 3r curs. Grau d’Educació Social
Curs: 2021-2022
Participants: educadora social, tècnica integració social i famílies de l’escola La Sínia
Objectius:
- Promoure informació a l’escola dels recursos digitals de les famílies.
- Analitzar la realitat digital de les famílies i les seves conseqüències.
- Saber l’opinió de les famílies envers els serveis de l’escola.
- Tenir coneixement com la família es vol comunicar amb l’equip directiu
- Conèixer els interessos de les famílies en relació amb l’escola
- Crear un formulari digital per obtenir les dades esmentades anteriorment.
Reflexions dels i les estudiants UVic
- Considerem que un dels grans reptes del projecte, que és la creació d’un formulari útil per l’escola s’ha complert. Amb relació a aquest aspecte estem satisfetes, ja que s’ha realitzat aquest formulari que l’escola podrà fer-ne ús durant diversos cursos i d’aquesta manera es tindrà present l’opinió de les mares i pares de l’escola. Per tant, creiem que la necessitat detectada a partir de la qual s’ha generat el formulari és molt important, ja que les mares i pares no havien tingut l’oportunitat d’expressar la seva realitat i opinió. A més, gràcies a detectar aquesta necessitat hem pogut conèixer una realitat molt més complexa del que ens pensàvem i hem hagut de tenir en compte desigualtats que poder durant el dia a dia passem per alt. Això ens ha comportat haver de buscar estratègies per fer front a la bretxa digital, al xoc cultural, a les dificultats a l’hora de comunicar-se…, com pot ser la creació de pictogrames, l’enregistrament de veu…
- Hem pogut conèixer millor la realitat digital de les famílies tot i que esperàvem tenir un nombre major d’informacions i aprofundir més en aquest aspecte.
- Considerem que hem complert amb la finalitat de promoure informació a l’escola sobre els recursos digitals de les famílies, tot i que també ens hauria agradat tenir una major informació, ja que esperàvem més respostes dels formularis.
- Pel que fa al propòsit d’analitzar la realitat digital de les famílies i les seves conseqüències considerem que l’hem complert, ja que hem conegut molt més a fons aquesta realitat.
- Hem pogut conèixer millor l’opinió de les famílies sobre l’escola, sobre com es volen comunicar amb l’equip directiu i els seus interessos amb relació al centre tot i que ens hauria agradat tenir més temps i espai per aprofundir més en aquest aspecte.
- Hem trobat un molt bon tracte per part de les professionals de l’escola que ens han obert les portes i han estat sempre receptives amb nosaltres. A més considerem que el centre té molt en compte les diverses realitats que hi ha i duen a terme una gran tasca per lluitar contra les desigualtats. Hem après molt, ja que ens han mostrat estratègies a l’hora d’intervenir com a futures educadores, ens han mostrat una realitat desconeguda, a tenir present totes les diverses situacions que hi ha presents a l’escola…
- Hem tingut poc temps per realitzar el projecte i a més ens hem trobat que coincidir amb els horaris era bastant complicat. Això ha suposat que s’hagi dut a terme el projecte, però no amb les dimensions o resultats que nosaltres esperàvem. Com a estudiants d’educació social hem trobat a faltar més espais i moments per intervenir, per generar vincles amb les mares i fer-les protagonistes del projecte… També ens hem trobat que només han participat mares al projecte i que, per tant, no hem tingut l’opinió de cap pare. Des del nostre punt de vista el projecte ha acabat sent molt breu i no s’ha acabat portant a terme de la millor manera. També hem conclòs amb el fet que sovint com a futures professionals haurem d’intervenir amb poc temps, no tindrem les millors condicions i les coses no aniran com s’havien plantejat des d’un inici.