Formacions- ACCIÓ FORMATIVA EN TEMES DE GÈNERE

  • Entitat participant: Casal Cívic i Comunitari Mn. Josep Guiteras; Vic City Lab. Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD) de la UVic-UCC 
  • Descripció: Aquest projecte neix com a resposta a una demanda del Casal Cívic i Comunitari Mn. Josep Guiteras, amb l’objectiu de donar visibilitat i expressió a les experiències d’assetjament escolar relatades pels i les joves. Es tracta de desenvolupar un prototip d’espai immersiu de creació sonora a partir d’aquests relats. Els i les joves van tenir l’oportunitat de participar en un procés creatiu en què utilitzaran la seva pròpia experiència com a base per construir un espai interactiu que reflecteixi les seves vivències i emocions. L’Acció formativa impartida per les expertes de LO RELACIONAL, centrada en temes de gènere, els i les participants van tenir una formació bàsica sobre qüestions relacionades amb la igualtat i la sensibilització davant l’assetjament escolar. Aquesta formació va servir com a base per al desenvolupament del projecte. 
  • Curs: Març-juliol 2023 
  • Participants: Joves vinculats al Casal Cívic i Comunitari Mn. Josep Guiteras. 
  • Objectius: 

1.Donar forma als relats de joves sobre l’assetjament escolar a través de la creació d’un espai immersiu de so. 

2.Proporcionar als joves una formació en temes de gènere per enriquir el seu coneixement i sensibilitat sobre qüestions socials relacionades amb l’assetjament. 

3.Oferir un espai creatiu per a què els i les joves expressin les seves experiències personals d’una manera segura i constructiva. 

4.Crear un prototip d’espai immersiu que ajudi a sensibilitzar la comunitat i les escoles sobre l’assetjament escolar i els efectes emocionals que té sobre les persones. 

  • Reflexions: Aquest projecte ha permès als joves transformar les seves experiències en un procés creatiu i formatiu, donant-los una nova perspectiva sobre les seves vivències. A través de l’espai sonor, han pogut expressar les seves emocions d’una manera diferent i generar consciència sobre la problemàtica de l’assetjament escolar. Finalment, el projecte no va poder portar-se a terme en la seva totalitat, ja que no es va aconseguir el compromís necessari per part dels i les participants, i la manca de temps va limitar les possibilitats de dur a terme l’experiència immersiva prevista. Tot i això, el procés de creació i les sessions formatives van permetre als joves aprofundir en les seves experiències i reflexionar sobre l’assetjament escolar i les qüestions de gènere. Aquestes reflexions van ser un pas important per a la sensibilització i per comprendre la importància de la creació d’espais segurs per a l’expressió personal. Malgrat no poder materialitzar-se l’espai immersiu, la formació i el treball sobre els relats va proporcionar a la comunitat una base per seguir reflexionant sobre aquestes temàtiques en el futur.